Żywienie w warunkach polowych

Od bardzo dawno ludzie lubili swój wolny czas spędzić podczas obozów, pieszych wycieczek lub innych form takiego wypoczynku. Oczywiście, podczas takich wypraw także trzeba jeść, w związku z czym powstała specyficzna dziedzina sztuki kulinarnej, zajmująca się tylko potrawami, jakie można sporządzić w warunkach polowych. Ostatnio większość osób podróżujących lub wypoczywających właśnie tak, wybiera jednak konserwy lub żywność w proszku, z uwagi na ich długie terminy przydatności do spożycia oraz łatwość w przygotowaniu. Nie zawsze tak jednak było i nadal istnieje cała masa dań, których przepis został opracowany tak, by na biwaku nie było żadnych problemów z ich ugotowaniem. Najbardziej znaną tego typu potrawą jest rzecz jasna zupa grochówka, zwana czasem „żołnierską”. Do jej przyrządzenia potrzebny jest tylko jeden garnek, a mimo to jest to danie pożywne, dostarczające ilość energii w pełni wystarczającą do prawidłowego funkcjonowania organizmu z takich warunkach. Niestety, takie dania, których przygotowanie zawsze wiązało się z pewną frajdą, powoli są wypierany przez produkty opisane nieco wcześniej.

Comments are closed.

W temacie
  • Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnichPrzysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich
    Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z …
  • Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównejJak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej
    Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w …