Żywienie w warunkach polowych

Od bardzo dawno ludzie lubili swój wolny czas spędzić podczas obozów, pieszych wycieczek lub innych form takiego wypoczynku. Oczywiście, podczas takich wypraw także trzeba jeść, w związku z czym powstała specyficzna dziedzina sztuki kulinarnej, zajmująca się tylko potrawami, jakie można sporządzić w warunkach polowych. Ostatnio większość osób podróżujących lub wypoczywających właśnie tak, wybiera jednak konserwy lub żywność w proszku, z uwagi na ich długie terminy przydatności do spożycia oraz łatwość w przygotowaniu. Nie zawsze tak jednak było i nadal istnieje cała masa dań, których przepis został opracowany tak, by na biwaku nie było żadnych problemów z ich ugotowaniem. Najbardziej znaną tego typu potrawą jest rzecz jasna zupa grochówka, zwana czasem „żołnierską”. Do jej przyrządzenia potrzebny jest tylko jeden garnek, a mimo to jest to danie pożywne, dostarczające ilość energii w pełni wystarczającą do prawidłowego funkcjonowania organizmu z takich warunkach. Niestety, takie dania, których przygotowanie zawsze wiązało się z pewną frajdą, powoli są wypierany przez produkty opisane nieco wcześniej.

Comments are closed.

W temacie
  • Żywienie w warunkach polowych
    Od bardzo dawno ludzie lubili swój wolny czas spędzić podczas obozów, pieszych wycieczek lub innych form takiego wypoczynku. Oczywiście, podczas takich wypraw także trzeba jeść, w związku z czym powstała …
  • Przyprawy w kuchni
    Arsenał przypraw, jakimi dziś możemy dysponować przy gotowaniu jest bardzo szeroki. W ich skład wchodzą różnego rodzaju zioła, czy też inne substancje roślinne, których wykorzystanie przyczynić się może do modyfikacji …