Żywienie w warunkach polowych

Od bardzo dawno ludzie lubili swój wolny czas spędzić podczas obozów, pieszych wycieczek lub innych form takiego wypoczynku. Oczywiście, podczas takich wypraw także trzeba jeść, w związku z czym powstała specyficzna dziedzina sztuki kulinarnej, zajmująca się tylko potrawami, jakie można sporządzić w warunkach polowych. Ostatnio większość osób podróżujących lub wypoczywających właśnie tak, wybiera jednak konserwy lub żywność w proszku, z uwagi na ich długie terminy przydatności do spożycia oraz łatwość w przygotowaniu. Nie zawsze tak jednak było i nadal istnieje cała masa dań, których przepis został opracowany tak, by na biwaku nie było żadnych problemów z ich ugotowaniem. Najbardziej znaną tego typu potrawą jest rzecz jasna zupa grochówka, zwana czasem „żołnierską”. Do jej przyrządzenia potrzebny jest tylko jeden garnek, a mimo to jest to danie pożywne, dostarczające ilość energii w pełni wystarczającą do prawidłowego funkcjonowania organizmu z takich warunkach. Niestety, takie dania, których przygotowanie zawsze wiązało się z pewną frajdą, powoli są wypierany przez produkty opisane nieco wcześniej.

Comments are closed.

W temacie
  • Grill sposobem na relaks
    Wiosna i lato to pory roku, które sprzyjają przebywaniu na świeżym powietrzu. Każdy, kto ma ogród może odetchnąć wsłuchując się w śpiew ptaków. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się …
  • Polskie potrawy i ich zalety
    Pomimo tego, że wielu dietetyków bardzo mocno krytykuje polską kuchnię, to mimo to nadal polska kuchnia trzyma się całkiem nieźle. Warto bowiem wiedzieć o tym, że pomimo tego, że Polacy …