Żywienie w warunkach polowych

Od bardzo dawno ludzie lubili swój wolny czas spędzić podczas obozów, pieszych wycieczek lub innych form takiego wypoczynku. Oczywiście, podczas takich wypraw także trzeba jeść, w związku z czym powstała specyficzna dziedzina sztuki kulinarnej, zajmująca się tylko potrawami, jakie można sporządzić w warunkach polowych. Ostatnio większość osób podróżujących lub wypoczywających właśnie tak, wybiera jednak konserwy lub żywność w proszku, z uwagi na ich długie terminy przydatności do spożycia oraz łatwość w przygotowaniu. Nie zawsze tak jednak było i nadal istnieje cała masa dań, których przepis został opracowany tak, by na biwaku nie było żadnych problemów z ich ugotowaniem. Najbardziej znaną tego typu potrawą jest rzecz jasna zupa grochówka, zwana czasem „żołnierską”. Do jej przyrządzenia potrzebny jest tylko jeden garnek, a mimo to jest to danie pożywne, dostarczające ilość energii w pełni wystarczającą do prawidłowego funkcjonowania organizmu z takich warunkach. Niestety, takie dania, których przygotowanie zawsze wiązało się z pewną frajdą, powoli są wypierany przez produkty opisane nieco wcześniej.

Comments are closed.

W temacie
  • Najlepsza kuchniaNajlepsza kuchnia
    Gdy widzimy różne projekty domów to zazwyczaj zastanawiamy się nad tym, jak wielka będzie kuchnia. Zazwyczaj jest to bardzo podstawowe pytanie, ponieważ nie jesteśmy w stanie sobie tego wyobrazić, gdy …
  • Czy kuchnia włoska jest podobna do polskiejCzy kuchnia włoska jest podobna do polskiej
    Kuchnia włoska jest bardzo znana i lubiana na całym świecie. Oczywiście są potrawy, które się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich na pewno można zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. …