Zioła w kuchni

Przygotowanie różnorodnych potraw oraz dań wymaga nie tylko posiadania odpowiednich produktów podstawowych, ale także właściwego dopasowania ziół. To właśnie zioła sprawiają, że nasze wyroby tak pięknie pachną oraz tak różnorodnie smakują. W zależności od kompozycji ziołowej wydobywamy określone walory danego mięsa, czy ryby. Powszechnie stosowanym w kuchni ziołem jest oregano. Doskonale pasuje ono do wszelkiego rodzaju mięś, ale także sprawdza się w sałatkach, oczywiście w niewielkich ilościach. Oregano stanowi również główny składnik typowo włoskich potraw oraz pizzy. Zaraz za oregano doprawiamy nasze posiłki majerankiem. To bardziej polskie zioło występuje w większości marynat do mięs, ale również dodawane jest do gotowanych zup. Majeranek ma właściwości aromatyzujące, a tym samym uwydatnia zapach naszego dania. Dodany do rosołu sprawi, że stanie się on wyraźniejszy smakowo. Wśród ciekawych propozycji ziołowych znajduje zastosowanie także bazylia. Jeden listek bazylii zmienia całkowicie smak gotowanej potrawy. Bazylia nie dość, że pięknie pachną, to jeszcze sprawia, że nasze potrawy stają się delikatnie ostrzejsze. Bazylia doskonale komponuje się z sałatkami złożonymi z pomidorów oraz daniami zawierającymi sery białe. Oprócz wymienionych powyżej występuje jeszcze wiele odmian różnorodnych ziół, jakie możemy zastosować w kuchni. Ich wybór oraz połączenia zależą tylko i wyłącznie od naszych upodobań kulinarnych oraz inwencji twórczej.

Comments are closed.

W temacie
  • LubczykLubczyk
    Lubczyk ogrodowy to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi ona z rejonów takich jak Iran, Pakistan oraz Afganistan, jednak obecnie występuje już w większości państw na świecie. Również w Polsce …
  • Przyprawa dla smakuPrzyprawa dla smaku
    Dla wielu z nas ma znaczenie to co jemy, jak się odżywiamy. Bowiem może to mieć bardzo duży wpływ na nasze życie jak i zdrowie. Posiłki bogate w mnóstwo witamin …