Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej

Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z całego świata. Jest to znakomity sposób na poznanie tajników gotowania, ale również na poznanie obcych nam kultur, obyczajów i nawyków żywieniowych innych ludzi, a podpatrując najlepszych można zacząć eksperymentować we własnej kuchni. Kuchenne teleturnieje, szkoły gotowania, kuchenne rewolucje, połączenie kuchni z podróżami – wspaniała edukacja dla każdego domowego kucharza. Poznajemy potrawy zwyczajne, proste oraz te z górnej półki, o wyrafinowanych smakach, z najdroższych produktów. Każdy obejrzany program wnosi do naszej kuchni świeże powietrze. Oglądając proces przygotowania produktów aż do ich podania na talerzu, mamy ochotę sami stworzyć coś niepowtarzalnego i skończyć z tradycją niedzielnego rosołu. Uczymy się nowych przypraw, poznajemy historię kuchni, przez lata nawyki żywieniowe ludzkości zmieniały się przecież tak jak wszystko co nas otacza.

Comments are closed.

W temacie
  • Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównejJak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej
    Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w …
  • Miłość do gotowaniaMiłość do gotowania
    Miłość do gotowania na pewno przychodzi z czasem. Kiedy tylko rozpoczynamy swoja przygodę z gotowaniem staramy się przede wszystkim uwzględnić w tym takie aspekty jak odpowiednie doprawianie. Miłość do gotowania …