Surowa ryba na światowych stołach

Chyba najpopularniejszymi restauracjami w ostatnim czasie stały się bary sushi. Ta tadycyjna japońska potrawa zdobyła popularność najpierw w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Obecnie w Polsce istniej kilkaset „suszarni” z czego polowa w samej Warszawie. Mimo że nie należą one do najtańszych, coraz więcej ludzi z nich korzysta. Na sushi składa się specjalny japoński ryż, surowe owoce morza i ryby, wodorosty nori oraz warzywa. Podawane jest w różnych formach z czego najpopularniejsze są nigiri (ryż formowany w dłoni z dodatkiem np. kawałka ryby) i maki (ryż z warzywami lub owocami morza zawijany w wodorosty). Jako dodatki podaje się do nich sos sojowy, wasabi (rodzaj chrzanu) i marynowany imbir. Często restauracje sushi rozszerzają swoją kartę o inne specjały z kuchni japońskiej – szczególnie polecam lekkie zupy i makaron ryżowy z różnymi dodatkami. Podawane dania najczęściej je się specjalnymi pałeczkami, jednak niektóre restauracje podają również tradycyjne sztućce dla tych, którym trudno jest się nauczyć tej sztuki. Jeżeli nie macie wystarczająco dużo pieniędzy, żeby pozwolić sobie na wyjście do restauracji, można przygotować sushi w domu. Coraz więcej sklepów sprzedaje gotowe półprodukty, z których samodzielnie stworzymy ulubiony zestaw na kolację.

Comments are closed.

W temacie
  • Placki ziemniaczane na ciepło i na zimnoPlacki ziemniaczane na ciepło i na zimno
    Placki ziemniaczane są daniem wprost ukochanym przez wielu naszych rodaków. Jest możliwość usmażenia placuszków na dwa sposoby z surowych, bądź gotowanych ziemniaków. Placki z gotowanych są bardzo prosta potrawą. Wystarczy, …
  • Strony kulinarne w InternecieStrony kulinarne w Internecie
    W Internecie – jak się mówi – można znaleźć wszystko to, czego tylko dusza potrzebuje. Nie ma co się więc w takiej sytuacji dziwić temu, że Internet cieszy się tak …