Studenci coraz częściej gotują samodzielnie

W dzisiejszych czasach, gdzie studentów jest w naszym kraju coraz więcej, zmieniają się także ich nawyki, zwłaszcza te żywieniowe. Jeszcze kilka lat temu większość studentów kształcących się w dużych miastach nie wyobrażała sobie dnia bez odwiedzenia restauracji czy jadłodajni, gdzie szybko i bez straty czasu mogli zjeść coś na obiad. Jak się okazuje, obecnie sytuacja ta uległa dużej zmianie. W dzisiejszych czasach coraz więcej studentów decyduje się na samodzielne gotowanie. Na sytuację taką ma wpływ również fakt, że coraz więcej z nich mieszka w wynajmowanych mieszkaniach, gdzie posiadają swobodny dostęp do kuchni i potrzebnych im rzeczy. Gotując samodzielnie najczęściej robią to na kilka dni. Preferują także przyrządzanie jednodaniowych obiadów, składających się najczęściej z drugiego dania. Jak się okazuje, na studenckich stołach królują wszelkiego rodzaju makarony, ryże z sosem oraz smażone ziemniaki. Studenci postanawiają gotować na własną rękę, ponieważ po przeliczeniu wszystkich kosztów wychodzi im to dużo taniej. W potrzebne składniki mogą się zaopatrywać w tanich supermarketach, których przecież w dużych miastach obecnie nie brakuje. Ostatecznie wychodzi im to na dobre, ponieważ jedzą sprawdzone i ugotowane samemu dania.

Comments are closed.

W temacie
  • Dania bez soliDania bez soli
    Coraz więcej osób stara się w dzisiejszych czasach przede wszystkim o to, aby móc jak najwięcej zdrowych rzeczy przygotowywać dla siebie oraz swojej rodziny. Dzięki temu bez większych problemów mogą …
  • Pojemniki na pieczywoPojemniki na pieczywo
    Nie ma lepiej wpływającego na aktywność naszego żołądka czynnika niż świeże pieczywo, którego zapach przenosi się naprawdę doniośle po całym domu. Doskonale jest się zainteresować więc odpowiednim zabezpieczeniem swojego chleba, …