Studenci coraz częściej gotują samodzielnie

W dzisiejszych czasach, gdzie studentów jest w naszym kraju coraz więcej, zmieniają się także ich nawyki, zwłaszcza te żywieniowe. Jeszcze kilka lat temu większość studentów kształcących się w dużych miastach nie wyobrażała sobie dnia bez odwiedzenia restauracji czy jadłodajni, gdzie szybko i bez straty czasu mogli zjeść coś na obiad. Jak się okazuje, obecnie sytuacja ta uległa dużej zmianie. W dzisiejszych czasach coraz więcej studentów decyduje się na samodzielne gotowanie. Na sytuację taką ma wpływ również fakt, że coraz więcej z nich mieszka w wynajmowanych mieszkaniach, gdzie posiadają swobodny dostęp do kuchni i potrzebnych im rzeczy. Gotując samodzielnie najczęściej robią to na kilka dni. Preferują także przyrządzanie jednodaniowych obiadów, składających się najczęściej z drugiego dania. Jak się okazuje, na studenckich stołach królują wszelkiego rodzaju makarony, ryże z sosem oraz smażone ziemniaki. Studenci postanawiają gotować na własną rękę, ponieważ po przeliczeniu wszystkich kosztów wychodzi im to dużo taniej. W potrzebne składniki mogą się zaopatrywać w tanich supermarketach, których przecież w dużych miastach obecnie nie brakuje. Ostatecznie wychodzi im to na dobre, ponieważ jedzą sprawdzone i ugotowane samemu dania.

Comments are closed.

W temacie
  • Pasztet strasburskiPasztet strasburski
    Pasztet strasburski to również bardzo charakterystyczny element kuchni francuskiej. Jest to potrawa, która budzi w dzisiejszych czasach wiele kontrowersji, głównie wśród obrońców praw zwierząt. Pasztet ten jest produkowany z silnie …
  • Zupa z ogórkówZupa z ogórków
    Zupa z ogórków to bardzo dobry element dotyczący kwestii smacznych potraw. Nie tylko dania mięsne są tutaj najlepiej dostosowane, ale także zupy. Na pewno warto różnicować swoją dietę, aby można …