Studenci coraz częściej gotują samodzielnie

W dzisiejszych czasach, gdzie studentów jest w naszym kraju coraz więcej, zmieniają się także ich nawyki, zwłaszcza te żywieniowe. Jeszcze kilka lat temu większość studentów kształcących się w dużych miastach nie wyobrażała sobie dnia bez odwiedzenia restauracji czy jadłodajni, gdzie szybko i bez straty czasu mogli zjeść coś na obiad. Jak się okazuje, obecnie sytuacja ta uległa dużej zmianie. W dzisiejszych czasach coraz więcej studentów decyduje się na samodzielne gotowanie. Na sytuację taką ma wpływ również fakt, że coraz więcej z nich mieszka w wynajmowanych mieszkaniach, gdzie posiadają swobodny dostęp do kuchni i potrzebnych im rzeczy. Gotując samodzielnie najczęściej robią to na kilka dni. Preferują także przyrządzanie jednodaniowych obiadów, składających się najczęściej z drugiego dania. Jak się okazuje, na studenckich stołach królują wszelkiego rodzaju makarony, ryże z sosem oraz smażone ziemniaki. Studenci postanawiają gotować na własną rękę, ponieważ po przeliczeniu wszystkich kosztów wychodzi im to dużo taniej. W potrzebne składniki mogą się zaopatrywać w tanich supermarketach, których przecież w dużych miastach obecnie nie brakuje. Ostatecznie wychodzi im to na dobre, ponieważ jedzą sprawdzone i ugotowane samemu dania.

Comments are closed.

W temacie
  • Warzywna uczta
    Warzywa tworzą doskonałą podstawę do wielu potraw. Zdarza się, że warzywa stają się główna atrakcja danego posiłku. Mając do dyspozycji najsmaczniejsze z nich można je wykorzystać w stosunku do sałatek, …
  • Przyprawa prosto z lasu
    Jeżeli lubimy spacery po lesie, z pewnością możemy swoją kuchnię zapełnić przyprawami, które są w zasięgu ręki, wystarczy je tylko zerwać z krzaka. Jedną z takich przypraw są owoce jałowca, …