Ryby nie tylko w piątek

Specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują do Polaków o to, by jedli więcej ryb. Od lat wiadomo, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu ludzkiego w każdym wieku. Zawierają bezcenne kwasy tłuszczowe, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Korzystnie wpływają również na wątrobę i cerę. Niestety, z przeprowadzonych niedawno badań wynika, że większość polskiego społeczeństwa ogranicza się do jedzenia ryb jedynie w piątek, z powodu poszczenia od pokarmów mięsnych. Jest to najczęściej jedyny dzień, w którym dostarczają oni cennych wartości odżywczych, które zawarte są w rybach. W zachodnich społeczeństwach moda na ryby panuje już od dłuższego czasu. Polacy wolą jednak mięso, które jest podstawowym składnikiem ich diety. Zajadając się potrawami mięsnymi, całkowicie zapominają o cennych wartościach odżywczych, które dostajemy za darmo w czasie jedzenia ryb. Lekarze w całej Polsce zachęcają do zmiany aktualnych przyzwyczajeń i większego zaufania do rybnych dań. W naszym kraju są one wciąż traktowane jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą, albo nie chcą jeść mięsa. Jedząc ryby czujemy się gorsi lub po prostu biedniejsi. Mięso całkowicie zdominowało naszą kuchnię i bardzo ciężko nam się przestawić na to co dużo zdrowsze i atrakcyjniejsze.

Comments are closed.

W temacie
  • Czy kuchnia włoska jest podobna do polskiejCzy kuchnia włoska jest podobna do polskiej
    Kuchnia włoska jest bardzo znana i lubiana na całym świecie. Oczywiście są potrawy, które się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich na pewno można zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. …
  • Przepisy na obiadyPrzepisy na obiady
    Najlepsze przepisy można znaleźć w dzisiejszych czasach w wielu różnych miejscach. Ale ogromną popularnością – jak łatwo zauważyć – cieszy się obecnie Internet. To właśnie tam można znaleźć wszystko to, …