Ryby nie tylko w piątek

Specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują do Polaków o to, by jedli więcej ryb. Od lat wiadomo, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu ludzkiego w każdym wieku. Zawierają bezcenne kwasy tłuszczowe, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Korzystnie wpływają również na wątrobę i cerę. Niestety, z przeprowadzonych niedawno badań wynika, że większość polskiego społeczeństwa ogranicza się do jedzenia ryb jedynie w piątek, z powodu poszczenia od pokarmów mięsnych. Jest to najczęściej jedyny dzień, w którym dostarczają oni cennych wartości odżywczych, które zawarte są w rybach. W zachodnich społeczeństwach moda na ryby panuje już od dłuższego czasu. Polacy wolą jednak mięso, które jest podstawowym składnikiem ich diety. Zajadając się potrawami mięsnymi, całkowicie zapominają o cennych wartościach odżywczych, które dostajemy za darmo w czasie jedzenia ryb. Lekarze w całej Polsce zachęcają do zmiany aktualnych przyzwyczajeń i większego zaufania do rybnych dań. W naszym kraju są one wciąż traktowane jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą, albo nie chcą jeść mięsa. Jedząc ryby czujemy się gorsi lub po prostu biedniejsi. Mięso całkowicie zdominowało naszą kuchnię i bardzo ciężko nam się przestawić na to co dużo zdrowsze i atrakcyjniejsze.

Comments are closed.

W temacie
  • Dobrze przygotowana kuchniaDobrze przygotowana kuchnia
    Kuchnia jest jednym z tego typu miejsc gdzie możemy spędzać naprawdę bardzo dużą ilość naszego wolnego czasu i bardzo dobrze odpoczywać. Wszystko mamy tutaj pod ręką i w momencie kiedy …
  • Stevia zielony listekStevia zielony listek
    Zielony listek. Od kiedy moja mama zachorowała na cukrzycę, nie może spożywać cukru. Kupowała słodzik z aspartamem, ale to też nie było dobre wyjście. Lekarz twierdził, że słodzik nie jest …