Ryby nie tylko w piątek

Specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują do Polaków o to, by jedli więcej ryb. Od lat wiadomo, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu ludzkiego w każdym wieku. Zawierają bezcenne kwasy tłuszczowe, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Korzystnie wpływają również na wątrobę i cerę. Niestety, z przeprowadzonych niedawno badań wynika, że większość polskiego społeczeństwa ogranicza się do jedzenia ryb jedynie w piątek, z powodu poszczenia od pokarmów mięsnych. Jest to najczęściej jedyny dzień, w którym dostarczają oni cennych wartości odżywczych, które zawarte są w rybach. W zachodnich społeczeństwach moda na ryby panuje już od dłuższego czasu. Polacy wolą jednak mięso, które jest podstawowym składnikiem ich diety. Zajadając się potrawami mięsnymi, całkowicie zapominają o cennych wartościach odżywczych, które dostajemy za darmo w czasie jedzenia ryb. Lekarze w całej Polsce zachęcają do zmiany aktualnych przyzwyczajeń i większego zaufania do rybnych dań. W naszym kraju są one wciąż traktowane jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą, albo nie chcą jeść mięsa. Jedząc ryby czujemy się gorsi lub po prostu biedniejsi. Mięso całkowicie zdominowało naszą kuchnię i bardzo ciężko nam się przestawić na to co dużo zdrowsze i atrakcyjniejsze.

Comments are closed.

W temacie
  • Podział majątku przy rozwodzie
    Rozwód. Kiedy małżeństwo popada, w coraz większy kryzys zastanawiamy się co robić dalej. Sytuacja wydaje się tym gorsza, gdy dwóch ludzi łączy o wiele więcej niż im się wydaje. Wspólni …
  • Podgrzewacz do potraw
    W jakich miejscach przydaje się podgrzewacz do potraw?. Życie w ciągłym stresie i biegu powoduje, że często nie mamy czasu zjeść ciepłego posiłku w ciągu dnia. To bardzo niedobre dla …