Ryby nie tylko w piątek

Specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują do Polaków o to, by jedli więcej ryb. Od lat wiadomo, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu ludzkiego w każdym wieku. Zawierają bezcenne kwasy tłuszczowe, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Korzystnie wpływają również na wątrobę i cerę. Niestety, z przeprowadzonych niedawno badań wynika, że większość polskiego społeczeństwa ogranicza się do jedzenia ryb jedynie w piątek, z powodu poszczenia od pokarmów mięsnych. Jest to najczęściej jedyny dzień, w którym dostarczają oni cennych wartości odżywczych, które zawarte są w rybach. W zachodnich społeczeństwach moda na ryby panuje już od dłuższego czasu. Polacy wolą jednak mięso, które jest podstawowym składnikiem ich diety. Zajadając się potrawami mięsnymi, całkowicie zapominają o cennych wartościach odżywczych, które dostajemy za darmo w czasie jedzenia ryb. Lekarze w całej Polsce zachęcają do zmiany aktualnych przyzwyczajeń i większego zaufania do rybnych dań. W naszym kraju są one wciąż traktowane jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą, albo nie chcą jeść mięsa. Jedząc ryby czujemy się gorsi lub po prostu biedniejsi. Mięso całkowicie zdominowało naszą kuchnię i bardzo ciężko nam się przestawić na to co dużo zdrowsze i atrakcyjniejsze.

Comments are closed.

W temacie
  • Omega marine forte plus
    Cenne kwasy tłuszczowe. Prawidłowa dieta musi dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Stanowi to nie tylko gwarancję zdrowia i świetnego samopoczucia, ale również zgrabnej sylwetki. Dlatego właśnie jadłospis powinien być …
  • Słodycze
    Słodycze na pewno będą bardzo dobrze przystosowane zwłaszcza dla dzieci. Któż z nas nie lubi słodkich potraw czy deserów? Na pewno bardzo dobrze możemy rozumieć, że słodkie potrawy są często …