Ryby nie tylko w piątek

Specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują do Polaków o to, by jedli więcej ryb. Od lat wiadomo, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu ludzkiego w każdym wieku. Zawierają bezcenne kwasy tłuszczowe, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Korzystnie wpływają również na wątrobę i cerę. Niestety, z przeprowadzonych niedawno badań wynika, że większość polskiego społeczeństwa ogranicza się do jedzenia ryb jedynie w piątek, z powodu poszczenia od pokarmów mięsnych. Jest to najczęściej jedyny dzień, w którym dostarczają oni cennych wartości odżywczych, które zawarte są w rybach. W zachodnich społeczeństwach moda na ryby panuje już od dłuższego czasu. Polacy wolą jednak mięso, które jest podstawowym składnikiem ich diety. Zajadając się potrawami mięsnymi, całkowicie zapominają o cennych wartościach odżywczych, które dostajemy za darmo w czasie jedzenia ryb. Lekarze w całej Polsce zachęcają do zmiany aktualnych przyzwyczajeń i większego zaufania do rybnych dań. W naszym kraju są one wciąż traktowane jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą, albo nie chcą jeść mięsa. Jedząc ryby czujemy się gorsi lub po prostu biedniejsi. Mięso całkowicie zdominowało naszą kuchnię i bardzo ciężko nam się przestawić na to co dużo zdrowsze i atrakcyjniejsze.

Comments are closed.

W temacie
  • Domowa kuchnia to podstawaDomowa kuchnia to podstawa
    Choć zachwycamy się potrawami kuchni światowych i chcemy z nich czerpać pełnymi garściami, to tak naprawdę, szukamy tez w kuchni jakiegoś autentyzmu. Ze względu na to właśnie z całą pewnością …
  • Kulinaria i gastronomiaKulinaria i gastronomia
    Gastronomia, jest wręcz podstawą, co do tego, aby móc stworzyć najbardziej warte uwagi dodatki. W naszym życiu, ważne są różne posiłki, należy się tylko do nich przygotować, aby serwowanie różnych …