Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich

Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z tego regionu świata charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi oraz zupełnie odmiennym, niż europejski, charakterem. Najbardziej popularne z całą pewnością są potrawy chińskie, o czym świadczyć może chociaż liczba powstających wciąż na całym świecie restauracji specjalizujących się w tej kuchni, prowadzonych zarówno przez samych Chińczyków, jak i zafascynowanych ich tradycją kulinarną innych ludzi. Poza kuchnią chińską wielką popularnością cieszy się także kuchnia japońska, przede wszystkim zaś sushi, czyli rodzaj przystawek sporządzanych na bazie wodorostów, ryżu oraz najczęściej ryb, a także narodowy alkohol Japończyków – pędzona z ryżu sake. Na brak zainteresowania nie mogą narzekać również kuchnie indyjska (przede wszystkim dzięki charakterystycznym przyprawom) raz koreańska, które, chociaż nie tak popularne, jak chińska oraz japońska, są często wybierane na całym świecie.

Comments are closed.

W temacie
  • Potrawy z mięsa
    Potrawy z mięsa są bardzo obszerne pod względem kwestii smakowych. Przede wszystkim wyróżnia się kilka rodzajów mięs. Najczęściej korzysta się ze schabu, mięsa mielonego, części kurczaka, a także innych. Zwykle …
  • Jak wykonać w domu lukier plastyczny
    Bardzo często mamy małych dzieci rezygnują z zamawiania tortów urodzinowych dla swoich pociech w cukierniach czy piekarniach, ponieważ koszty są duże oraz nie są to torty bliskie sercu, w przeciwieństwie …