Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich

Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z tego regionu świata charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi oraz zupełnie odmiennym, niż europejski, charakterem. Najbardziej popularne z całą pewnością są potrawy chińskie, o czym świadczyć może chociaż liczba powstających wciąż na całym świecie restauracji specjalizujących się w tej kuchni, prowadzonych zarówno przez samych Chińczyków, jak i zafascynowanych ich tradycją kulinarną innych ludzi. Poza kuchnią chińską wielką popularnością cieszy się także kuchnia japońska, przede wszystkim zaś sushi, czyli rodzaj przystawek sporządzanych na bazie wodorostów, ryżu oraz najczęściej ryb, a także narodowy alkohol Japończyków – pędzona z ryżu sake. Na brak zainteresowania nie mogą narzekać również kuchnie indyjska (przede wszystkim dzięki charakterystycznym przyprawom) raz koreańska, które, chociaż nie tak popularne, jak chińska oraz japońska, są często wybierane na całym świecie.

Comments are closed.

W temacie
  • Smaki z grillaSmaki z grilla
    Wiele sposobów na przygotowywanie posiłków, czy na spędzanie wolnego czasu trafia do nas z innych krajów. Z taką sytuacją mamy do czynienia między innymi w przypadku grillowania. W Polsce możemy …
  • Domowa kuchnia to podstawaDomowa kuchnia to podstawa
    Choć zachwycamy się potrawami kuchni światowych i chcemy z nich czerpać pełnymi garściami, to tak naprawdę, szukamy tez w kuchni jakiegoś autentyzmu. Ze względu na to właśnie z całą pewnością …