Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich

Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z tego regionu świata charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi oraz zupełnie odmiennym, niż europejski, charakterem. Najbardziej popularne z całą pewnością są potrawy chińskie, o czym świadczyć może chociaż liczba powstających wciąż na całym świecie restauracji specjalizujących się w tej kuchni, prowadzonych zarówno przez samych Chińczyków, jak i zafascynowanych ich tradycją kulinarną innych ludzi. Poza kuchnią chińską wielką popularnością cieszy się także kuchnia japońska, przede wszystkim zaś sushi, czyli rodzaj przystawek sporządzanych na bazie wodorostów, ryżu oraz najczęściej ryb, a także narodowy alkohol Japończyków – pędzona z ryżu sake. Na brak zainteresowania nie mogą narzekać również kuchnie indyjska (przede wszystkim dzięki charakterystycznym przyprawom) raz koreańska, które, chociaż nie tak popularne, jak chińska oraz japońska, są często wybierane na całym świecie.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchenne odmianyKuchenne odmiany
    Zmiana sposobu przygotowywania niektórych posiłków jest na pewno odpowiednim połączeniem. Bywa, że kobiety stosują zmianę przypraw, ziół, czy może niektórych składników w swych sprawdzonych przepisach, aby nieco odświeżyć smak i …
  • Kuchnia kantońskaKuchnia kantońska
    Kuchnia kantońska to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie kuchni chińskich. Wyewoluowała ona na południu Chin, w prowincji Guangdong. Jej popularność na całym świecie jest głównie …