Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich

Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z tego regionu świata charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi oraz zupełnie odmiennym, niż europejski, charakterem. Najbardziej popularne z całą pewnością są potrawy chińskie, o czym świadczyć może chociaż liczba powstających wciąż na całym świecie restauracji specjalizujących się w tej kuchni, prowadzonych zarówno przez samych Chińczyków, jak i zafascynowanych ich tradycją kulinarną innych ludzi. Poza kuchnią chińską wielką popularnością cieszy się także kuchnia japońska, przede wszystkim zaś sushi, czyli rodzaj przystawek sporządzanych na bazie wodorostów, ryżu oraz najczęściej ryb, a także narodowy alkohol Japończyków – pędzona z ryżu sake. Na brak zainteresowania nie mogą narzekać również kuchnie indyjska (przede wszystkim dzięki charakterystycznym przyprawom) raz koreańska, które, chociaż nie tak popularne, jak chińska oraz japońska, są często wybierane na całym świecie.

Comments are closed.

W temacie
  • Lampy zewnętrzne ledLampy zewnętrzne led
    Czy warto zainwestować w lampy zewnętrzne led?. Jeśli podjęliśmy tak ważną decyzję, jaką jest budowa domu, z pewnością stanie przed nami milion kolejnych – mniejszych czy większych – decyzji do …
  • Jak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwekJak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwek
    Półki sklepowe są pełne różnych gatunków oliwy – polska kuchnia stosunkowo niedawno temu zaprzyjaźniła się z oliwą, dlatego nie mamy takiego doświadczenia jak mieszkańcy Hiszpanii, Grecji i Włoch, którzy od …