Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich

Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z tego regionu świata charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi oraz zupełnie odmiennym, niż europejski, charakterem. Najbardziej popularne z całą pewnością są potrawy chińskie, o czym świadczyć może chociaż liczba powstających wciąż na całym świecie restauracji specjalizujących się w tej kuchni, prowadzonych zarówno przez samych Chińczyków, jak i zafascynowanych ich tradycją kulinarną innych ludzi. Poza kuchnią chińską wielką popularnością cieszy się także kuchnia japońska, przede wszystkim zaś sushi, czyli rodzaj przystawek sporządzanych na bazie wodorostów, ryżu oraz najczęściej ryb, a także narodowy alkohol Japończyków – pędzona z ryżu sake. Na brak zainteresowania nie mogą narzekać również kuchnie indyjska (przede wszystkim dzięki charakterystycznym przyprawom) raz koreańska, które, chociaż nie tak popularne, jak chińska oraz japońska, są często wybierane na całym świecie.

Comments are closed.

W temacie
  • Co da się zrobić z mlekaCo da się zrobić z mleka
    Jednym z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych z pewnością jest mleko. Znajduje ono zastosowanie w kuchni jako samodzielny produkt, przeznaczony do picia, jest też składnikiem wielu ciast i placków, deserów i …
  • Pojemniki na pieczywoPojemniki na pieczywo
    Nie ma lepiej wpływającego na aktywność naszego żołądka czynnika niż świeże pieczywo, którego zapach przenosi się naprawdę doniośle po całym domu. Doskonale jest się zainteresować więc odpowiednim zabezpieczeniem swojego chleba, …