Przysmaki kuchni azjatyckich i dalekowschodnich

Spośród wielu tradycji kulinarnych różnych narodów największą popularność zdobyły te, które za swoją ojczyznę mają Azję oraz Daleki Wschód. Nie ma co się temu dziwić – wszak potrawy pochodzące z tego regionu świata charakteryzują się unikalnymi walorami smakowymi oraz zupełnie odmiennym, niż europejski, charakterem. Najbardziej popularne z całą pewnością są potrawy chińskie, o czym świadczyć może chociaż liczba powstających wciąż na całym świecie restauracji specjalizujących się w tej kuchni, prowadzonych zarówno przez samych Chińczyków, jak i zafascynowanych ich tradycją kulinarną innych ludzi. Poza kuchnią chińską wielką popularnością cieszy się także kuchnia japońska, przede wszystkim zaś sushi, czyli rodzaj przystawek sporządzanych na bazie wodorostów, ryżu oraz najczęściej ryb, a także narodowy alkohol Japończyków – pędzona z ryżu sake. Na brak zainteresowania nie mogą narzekać również kuchnie indyjska (przede wszystkim dzięki charakterystycznym przyprawom) raz koreańska, które, chociaż nie tak popularne, jak chińska oraz japońska, są często wybierane na całym świecie.

Comments are closed.

W temacie
  • Omega marine forte plus
    Cenne kwasy tłuszczowe. Prawidłowa dieta musi dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Stanowi to nie tylko gwarancję zdrowia i świetnego samopoczucia, ale również zgrabnej sylwetki. Dlatego właśnie jadłospis powinien być …
  • Pomoce domowe to dobry pomysł
    Nowoczesne czasy, rozwój to co naturalne zaczynają zastępować maszyny. Szczególnie zauważone jest to w świecie kuchni, gdzie praktycznie wszystko może zrobić maszyna. Dawniej najefektowniejsze były ręce, teraz wystarczy wszystkie składniki …