Przyprawa prosto z lasu

Jeżeli lubimy spacery po lesie, z pewnością możemy swoją kuchnię zapełnić przyprawami, które są w zasięgu ręki, wystarczy je tylko zerwać z krzaka. Jedną z takich przypraw są owoce jałowca, które od wieków, powszechnie są używane w polskiej kuchni, do pieczenia mięs ale także do sporządzania marynat. Jałowiec, jak sama nazwa wskazuje jest krzewem lubiącym gleby jałowe, rośnie na obrzeżach lasów iglastych i daje nam jedna z bardziej aromatycznych przypraw – małe, okrągłe, twarde owoce, które znalazły uznanie w kuchni. Owoce jałowca, zwane szyszkojagodami, dojrzewają przez dwa lata, gdy uzyskają kolor głębokiego granatu, nadają się do zebrania. Zbiera się je po pierwszych mrozach, potem poddaje suszeniu i można je przechowywać przez długi czas. Owoce jałowca są przyprawą najbardziej pasującą do dziczyzny – w marynacie przyspieszają skruszenie mięsa, a w pieczeniu dodają niezwykłego aromatu, wydobywającego i podkreślającego wszystkie walory smakowe tego mięsa. Dodane do wołowiny, pozwalają na uzyskanie pieczonego mięsa o aromacie dziczyzny. Również dodane do pasztetu, zdecydowanie podnoszą jego smak.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia włoskaKuchnia włoska
    Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające …
  • Pojemniki na pieczywoPojemniki na pieczywo
    Nie ma lepiej wpływającego na aktywność naszego żołądka czynnika niż świeże pieczywo, którego zapach przenosi się naprawdę doniośle po całym domu. Doskonale jest się zainteresować więc odpowiednim zabezpieczeniem swojego chleba, …