Przyprawa prosto z lasu

Jeżeli lubimy spacery po lesie, z pewnością możemy swoją kuchnię zapełnić przyprawami, które są w zasięgu ręki, wystarczy je tylko zerwać z krzaka. Jedną z takich przypraw są owoce jałowca, które od wieków, powszechnie są używane w polskiej kuchni, do pieczenia mięs ale także do sporządzania marynat. Jałowiec, jak sama nazwa wskazuje jest krzewem lubiącym gleby jałowe, rośnie na obrzeżach lasów iglastych i daje nam jedna z bardziej aromatycznych przypraw – małe, okrągłe, twarde owoce, które znalazły uznanie w kuchni. Owoce jałowca, zwane szyszkojagodami, dojrzewają przez dwa lata, gdy uzyskają kolor głębokiego granatu, nadają się do zebrania. Zbiera się je po pierwszych mrozach, potem poddaje suszeniu i można je przechowywać przez długi czas. Owoce jałowca są przyprawą najbardziej pasującą do dziczyzny – w marynacie przyspieszają skruszenie mięsa, a w pieczeniu dodają niezwykłego aromatu, wydobywającego i podkreślającego wszystkie walory smakowe tego mięsa. Dodane do wołowiny, pozwalają na uzyskanie pieczonego mięsa o aromacie dziczyzny. Również dodane do pasztetu, zdecydowanie podnoszą jego smak.

Comments are closed.

W temacie
  • Sukienki dla puszystych pań na weseleSukienki dla puszystych pań na wesele
    Gdzie kupić sukienki dla puszystych pań na wesele?. Mimo, że branża odzieżowa kwitnie i wydawać by się mogło, że nie ma już w niej żadnej niszy, okazuje się, że jednak …
  • Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównejJak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej
    Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w …