Przyprawa prosto z lasu

Jeżeli lubimy spacery po lesie, z pewnością możemy swoją kuchnię zapełnić przyprawami, które są w zasięgu ręki, wystarczy je tylko zerwać z krzaka. Jedną z takich przypraw są owoce jałowca, które od wieków, powszechnie są używane w polskiej kuchni, do pieczenia mięs ale także do sporządzania marynat. Jałowiec, jak sama nazwa wskazuje jest krzewem lubiącym gleby jałowe, rośnie na obrzeżach lasów iglastych i daje nam jedna z bardziej aromatycznych przypraw – małe, okrągłe, twarde owoce, które znalazły uznanie w kuchni. Owoce jałowca, zwane szyszkojagodami, dojrzewają przez dwa lata, gdy uzyskają kolor głębokiego granatu, nadają się do zebrania. Zbiera się je po pierwszych mrozach, potem poddaje suszeniu i można je przechowywać przez długi czas. Owoce jałowca są przyprawą najbardziej pasującą do dziczyzny – w marynacie przyspieszają skruszenie mięsa, a w pieczeniu dodają niezwykłego aromatu, wydobywającego i podkreślającego wszystkie walory smakowe tego mięsa. Dodane do wołowiny, pozwalają na uzyskanie pieczonego mięsa o aromacie dziczyzny. Również dodane do pasztetu, zdecydowanie podnoszą jego smak.

Comments are closed.

W temacie
  • Smak potraw domowychSmak potraw domowych
    Domowe potrawy, są dla nas najlepsze, jak i gwarantują nam dostęp do tego, aby móc prowadzić najważniejsze dla siebie systemy dań. Są one smaczne, pod warunkiem, że będziemy się umieć …
  • Śmieciowe jedzenie czyli negatywne wybory obecnego społeczeństwaŚmieciowe jedzenie czyli negatywne wybory obecnego społeczeństwa
    Domowa kuchnia z biegiem lat zanika. Ludzie stali się leniwi więc po co siedzieć przy garach jak można zjeść na mieście. Bardzo sławne są bary szybkiej obsługi, gdzie ludzie naprawdę …