Przepis na prawdziwy bigos

Bigos jest tradycyjną polską potrawą, którą zna chyba każdy z nas. Warto więc przyjrzeć się bliżej przepisowi na tę właśnie potrawę i zastanowić się, jak bigos przyrządzić najlepiej, by wydobyć z niego odpowiedni smak. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Podstawą oczywiście będzie tutaj przede wszystkim kiszona kapusta, którą należy lekko wymoczyć w wodzie, aby straciła ona część swojej kwasowości (ale nie całość!), do tego potrzebne nam będzie dobre mięso i kiełbasa, a także cebula oraz grzyby leśne. Ponadto, konieczne będzie zastosowanie dobrych przypraw. Bigos nie obejdzie się z całą pewnością bez soli, pieprzu, kminku, tymianku, majeranku, czy też ostrej papryki. Ale to nie wszystko, ponieważ dodać warto także jałowiec, czy też podlać potrawę dobrym, wytrawnym winem, czy też śliwowicą. A kluczem do prawdziwego sukcesu, jak chodzi o bigos jest z całą pewnością czas. Składniki potrzebują bowiem czasu na to, by przejść smakami. Dlatego też, naprawdę dobry bigos musi czekać co najmniej przez kilka dni, zanim stanie się naprawdę dobry i wyjątkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Masło czy margarynaMasło czy margaryna
    Od wielu lat trwa spór o to, co jest lepsze dla człowieka: masło czy margaryna – nie chodzi oczywiście o walory smakowe. W latach 90 miał miejsce prawdziwy bum na …
  • Kuchnia światowaKuchnia światowa
    Kuchnia na świecie jest bardzo zróżnicowana. Nigdy nie było tak, że wszyscy w każdym miejscu świata jedli to samo. Wręcz przeciwnie, każdy region ma swoje własne zamiłowania i swoje własne …