Przepis na prawdziwy bigos

Bigos jest tradycyjną polską potrawą, którą zna chyba każdy z nas. Warto więc przyjrzeć się bliżej przepisowi na tę właśnie potrawę i zastanowić się, jak bigos przyrządzić najlepiej, by wydobyć z niego odpowiedni smak. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Podstawą oczywiście będzie tutaj przede wszystkim kiszona kapusta, którą należy lekko wymoczyć w wodzie, aby straciła ona część swojej kwasowości (ale nie całość!), do tego potrzebne nam będzie dobre mięso i kiełbasa, a także cebula oraz grzyby leśne. Ponadto, konieczne będzie zastosowanie dobrych przypraw. Bigos nie obejdzie się z całą pewnością bez soli, pieprzu, kminku, tymianku, majeranku, czy też ostrej papryki. Ale to nie wszystko, ponieważ dodać warto także jałowiec, czy też podlać potrawę dobrym, wytrawnym winem, czy też śliwowicą. A kluczem do prawdziwego sukcesu, jak chodzi o bigos jest z całą pewnością czas. Składniki potrzebują bowiem czasu na to, by przejść smakami. Dlatego też, naprawdę dobry bigos musi czekać co najmniej przez kilka dni, zanim stanie się naprawdę dobry i wyjątkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Zimowe potrawy
    Zima postrzegana, jako sroga, zła i mroźna nie zawsze jest taka względem potraw. Dania kulinarne w kwestii zimowej mogą naprawdę rozgrzewać. Bardzo smacznie zapowiadają się wszelkiego rodzaju potrawy mięsne. Podawane …
  • Kuchnia domowa
    Kuchnia domowa jest bardzo smaczną propozycja na obiad każdego dnia. Może być przygotowywana dokładnie tak, jak zostało to przekazane przez starsze pokolenia. Kuchnia domowa oznacza kuchnię babciną. Każdy na pewno …