Przepis na prawdziwy bigos

Bigos jest tradycyjną polską potrawą, którą zna chyba każdy z nas. Warto więc przyjrzeć się bliżej przepisowi na tę właśnie potrawę i zastanowić się, jak bigos przyrządzić najlepiej, by wydobyć z niego odpowiedni smak. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Podstawą oczywiście będzie tutaj przede wszystkim kiszona kapusta, którą należy lekko wymoczyć w wodzie, aby straciła ona część swojej kwasowości (ale nie całość!), do tego potrzebne nam będzie dobre mięso i kiełbasa, a także cebula oraz grzyby leśne. Ponadto, konieczne będzie zastosowanie dobrych przypraw. Bigos nie obejdzie się z całą pewnością bez soli, pieprzu, kminku, tymianku, majeranku, czy też ostrej papryki. Ale to nie wszystko, ponieważ dodać warto także jałowiec, czy też podlać potrawę dobrym, wytrawnym winem, czy też śliwowicą. A kluczem do prawdziwego sukcesu, jak chodzi o bigos jest z całą pewnością czas. Składniki potrzebują bowiem czasu na to, by przejść smakami. Dlatego też, naprawdę dobry bigos musi czekać co najmniej przez kilka dni, zanim stanie się naprawdę dobry i wyjątkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Unikalne receptury i tajniki kulinarneUnikalne receptury i tajniki kulinarne
    Kulinaria jest niezwykle rozwiniętą i rozbudowaną sztuką, której praktykowanie okazuje się bardzo przydatne nie tylko w pracy, ale również w codziennym życiu. Mówiąc o tym, że kulinaria jest rozbudowaną sztuką, …
  • Ciasteczka świąteczneCiasteczka świąteczne
    Nasz kraj słynie przede wszystkim z bardzo dużej ilości tradycji, które stara się u nas naprawdę pielęgnować. Powinniśmy postarać się o to, aby w sposób dla siebie odpowiedni poprowadzić wszystkie …