Prawdziwa włoska lasagne

Lasagne to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw, pochodząca z regionu Toskanii. Czym jest i jak ją dobrze przyrządzić? Oto podstawowe zasady powiązane bezpośrednio z tym tematem. Podstawą każdej latanii jest z całą pewnością dobry sos boloński, który tworzy się z mięsnego ragu w połączeniu z sosem pomidorowym. Mięso użyte w lazanii powinno być z całą pewnością wołowe, bo ono sprawdzi się tu najlepiej. Pomidory zaś, mogą być z puszki, ale ważne, by sok był robiony nie na bazie koncentratu, a świeżych i smacznych pomidorów, z ewentualnym dodatkiem suszonych. Do tego świeża bazylia i rozmaryn, które są nieodzownym składnikiem smaku. Ponadto zaś, warto zwrócić uwagę na kwestie, które powiązane są z sosem i makaronem. Płaty makaronowe możemy kupić, jedna, aby zmiękły bez większego problemu, musimy zadbać o to, by pokryć je dobrym beszamelem w całości, ponieważ to pozwala osiągnąć zadowalające efekty pod każdym względem. Warto więc przygotować lazanię, ponieważ to potrawa dla całej rodziny.

Comments are closed.

W temacie
  • Jak długo pasteryzować przetwory na zimę
    Jeszcze nie tak dawno we wszystkich niemal polskich domach żywe były tradycje samodzielnego przygotowywania wszelkich przetworów na zimę, samodzielnie robione były kompoty, dżemy, galaretki, kapusta kiszona, kiszone ogórki czy buraczki …
  • Kuchnia włoska
    Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające …