Polski obiad

Polski obiad jest na pewno bardzo charakterystyczną kwestia na arenie międzynarodowej kuchni. W Polsce można zauważyć, że bardzo dużo osób gotuje po domowemu, stosując stare, ale wciąż aktualne przepisy babć. Smak z dawnych lat zachowany jest dzięki ciągłości tradycji, wspaniałym naturalnym składnikom. Kuchnia przetworzona, jej posiłki nie budzą już takich aspiracjo smakowych, jakie daje kuchnia staropolska. Polski obiad to nie tylko doskonałe potrawy mięsne. Na pewno w większości przypadków uważa się, że polski obiad to przede wszystkim kotlet schabowy z kapustą i ziemniakami. Polskie dania to przede wszystkim bigos, zupy takie jak: żurek, rosół, jarzynowa. Polskimi daniami są także pierogi z kapusta i grzybami, wszelkiego rodzaju dania wyrabiane z mąki przyrządzane na słodko. Polski obiad jest też na pewno bogaty pod względem smaku i składników. Zwykle składa się z dwóch dań. Zupa i danie główne jest nieodzownym elementem polskiej kuchni, która jest lubiana nie tylko przez rodaków, ale także przez turystów.

Comments are closed.

W temacie
  • Miłość do gotowaniaMiłość do gotowania
    Miłość do gotowania na pewno przychodzi z czasem. Kiedy tylko rozpoczynamy swoja przygodę z gotowaniem staramy się przede wszystkim uwzględnić w tym takie aspekty jak odpowiednie doprawianie. Miłość do gotowania …
  • Jak długo pasteryzować przetwory na zimęJak długo pasteryzować przetwory na zimę
    Jeszcze nie tak dawno we wszystkich niemal polskich domach żywe były tradycje samodzielnego przygotowywania wszelkich przetworów na zimę, samodzielnie robione były kompoty, dżemy, galaretki, kapusta kiszona, kiszone ogórki czy buraczki …