Podstawowe smaki rozróżniane przez człowieka

Do grupy podstawowych smaków rozróżnianych przez człowieka należy przede wszystkim smak słony, smak słodki, smak gorzki, i smak kwaśny. Jest prowadzonych wiele spekulacji na temat podziału smaków, jak również odczuwania ich w jamie ustnej przez człowieka. Wielu naukowców uważa, że pośród wymienionych smaków powinien również się znaleźć smak ostry, smak cierpki, smak umami. Każdy smak rozpoznawany jest za pomocą receptorów rozmieszczonych na języku i podniebieniu. Małe dzieci poznają smaki również poprzez receptory umieszczone na ustach. Łączenie smaków daje bardzo fajny efekt, możemy jeść potrawy, które są i słodkie i słone i ostre, i kwaśne. W zależności od tego, na co natrafimy w potrawie. Pamiętajmy również że smak jaki wyczuwamy nie jest jedynie rozpoznawany poprzez wspomniane receptory w jamie ustnej, czy w przypadku maluchów również na ustach, ale także poprzez węch. Jeśli nie wierzycie, zróbcie test. Zatkajcie nos i spróbujcie np. papryczki, albo cebuli. Następnie odetkajcie i powtórzcie zabieg. Czy rzeczywiście smak jest ten sam, czy raczej potrzebuje dodatkowe zmysłu do całkowitego rozpoznania smaku, jakim jest węch? Smak odpowiada związkom chemicznym. Związki znajdują się w pożywieniu, dzięki receptorom je rozpoznajemy a zapach uzupełnia wszystko.

Comments are closed.

W temacie
  • Obiady tygodnioweObiady tygodniowe
    Kiedy zastanawiamy się w jaki prób rozpisać swój jadłospis na cały tydzień, można przede wszystkim zastosować prostą metodę. Można przykładowo w dni parzyste przygotowywać potrawy mięsne zaś w nieparzyste potrawy …
  • Letnie posiłkiLetnie posiłki
    Na lato najlepsze są posiłki, które są przygotowywane z najzdrowszych oraz jak najbardziej naturalnych składników. Mowa oczywiście o warzywach. Kupne z supermarketu na pewno nie są tak bogate pod względem …