Podstawowe smaki rozróżniane przez człowieka

Do grupy podstawowych smaków rozróżnianych przez człowieka należy przede wszystkim smak słony, smak słodki, smak gorzki, i smak kwaśny. Jest prowadzonych wiele spekulacji na temat podziału smaków, jak również odczuwania ich w jamie ustnej przez człowieka. Wielu naukowców uważa, że pośród wymienionych smaków powinien również się znaleźć smak ostry, smak cierpki, smak umami. Każdy smak rozpoznawany jest za pomocą receptorów rozmieszczonych na języku i podniebieniu. Małe dzieci poznają smaki również poprzez receptory umieszczone na ustach. Łączenie smaków daje bardzo fajny efekt, możemy jeść potrawy, które są i słodkie i słone i ostre, i kwaśne. W zależności od tego, na co natrafimy w potrawie. Pamiętajmy również że smak jaki wyczuwamy nie jest jedynie rozpoznawany poprzez wspomniane receptory w jamie ustnej, czy w przypadku maluchów również na ustach, ale także poprzez węch. Jeśli nie wierzycie, zróbcie test. Zatkajcie nos i spróbujcie np. papryczki, albo cebuli. Następnie odetkajcie i powtórzcie zabieg. Czy rzeczywiście smak jest ten sam, czy raczej potrzebuje dodatkowe zmysłu do całkowitego rozpoznania smaku, jakim jest węch? Smak odpowiada związkom chemicznym. Związki znajdują się w pożywieniu, dzięki receptorom je rozpoznajemy a zapach uzupełnia wszystko.

Comments are closed.

W temacie
  • Produkty bezglutenowe warszawaProdukty bezglutenowe warszawa
    Żywność bez glutenu. Popularność diety bezglutenowej jako sposobu żywienia od pewnego czasu systematycznie rośnie. Stosują ją nie tylko osoby chore na celiakię lub cierpiące na alergię czy nadwrażliwość na gluten, …
  • Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnejWpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej
    Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z …