Podstawowe smaki rozróżniane przez człowieka

Do grupy podstawowych smaków rozróżnianych przez człowieka należy przede wszystkim smak słony, smak słodki, smak gorzki, i smak kwaśny. Jest prowadzonych wiele spekulacji na temat podziału smaków, jak również odczuwania ich w jamie ustnej przez człowieka. Wielu naukowców uważa, że pośród wymienionych smaków powinien również się znaleźć smak ostry, smak cierpki, smak umami. Każdy smak rozpoznawany jest za pomocą receptorów rozmieszczonych na języku i podniebieniu. Małe dzieci poznają smaki również poprzez receptory umieszczone na ustach. Łączenie smaków daje bardzo fajny efekt, możemy jeść potrawy, które są i słodkie i słone i ostre, i kwaśne. W zależności od tego, na co natrafimy w potrawie. Pamiętajmy również że smak jaki wyczuwamy nie jest jedynie rozpoznawany poprzez wspomniane receptory w jamie ustnej, czy w przypadku maluchów również na ustach, ale także poprzez węch. Jeśli nie wierzycie, zróbcie test. Zatkajcie nos i spróbujcie np. papryczki, albo cebuli. Następnie odetkajcie i powtórzcie zabieg. Czy rzeczywiście smak jest ten sam, czy raczej potrzebuje dodatkowe zmysłu do całkowitego rozpoznania smaku, jakim jest węch? Smak odpowiada związkom chemicznym. Związki znajdują się w pożywieniu, dzięki receptorom je rozpoznajemy a zapach uzupełnia wszystko.

Comments are closed.

W temacie
  • Produkowanie składników kulinarnychProdukowanie składników kulinarnych
    Aktualnie w wielkich miastach widać rosnące zainteresowanie tematyką odchudzania, ale także przy okazji – ogólnie zdrowego żywienia i sposobu zachowania jak najlepszej kondycji przez długie lata. Osoby mające zdrową sylwetką …
  • Greckie jedzenieGreckie jedzenie
    Każdy z nas lubi zupełnie inne smaki poprzez to możemy praktycznie się nie nudzić w naszym domu jeżeli chodzi o różnorodność potraw serwowanych. Ludzie dzielą się zwykle na różne obozy …