Placki ziemniaczane na ciepło i na zimno

Placki ziemniaczane są daniem wprost ukochanym przez wielu naszych rodaków. Jest możliwość usmażenia placuszków na dwa sposoby z surowych, bądź gotowanych ziemniaków. Placki z gotowanych są bardzo prosta potrawą. Wystarczy, że z obiadu zastaną ziemniaki, które trzeba przecisnąć przez praskę a następnie dodać mąki pszennej w zależności od ilości ziemniaków i lekko posolić. Ugnieść niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Placki bardzo dobrze smakują na ciepło, na zimno oraz bardzo dobrze z sosem, na przykład grzybowym. Placki z surowych ziemniaków wymagają trochę więcej pracy. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na specjalnej tarce do ziemniaków dodać również jedną cebulę, którą też trzeba starkować razem z ziemniakami. Potem należy je lekko odcedzić z nadmiaru wody na sitku. Potem dodajemy do starkowanych ziemniaków, jajko sól i pieprz do smaku. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Usmażone placki bardzo dobrze smakują z kwaśną, gęstą śmietaną lub z sosem, może być pieczeniowy, grzybowy lub pieczarkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Smaki morskie
    Kuchnia morska ma wszelakiego rodzaju dania, które nas szczególnie są w stanie zaskoczyć. Wiadomo, że nie każdy jest w stanie przyrządzić dania, jakie znaleźć mogą uznanie na przykład w gronie …
  • Danie rybne
    Dania rybne są bardzo charakterystyczne w smaku. Na pewno każdy doskonale wie, w jaki sposób smakuje taka ryba. Rzadko, kiedy jada się ryby, a powinno się je jeść przynajmniej dwa …