Placki ziemniaczane na ciepło i na zimno

Placki ziemniaczane są daniem wprost ukochanym przez wielu naszych rodaków. Jest możliwość usmażenia placuszków na dwa sposoby z surowych, bądź gotowanych ziemniaków. Placki z gotowanych są bardzo prosta potrawą. Wystarczy, że z obiadu zastaną ziemniaki, które trzeba przecisnąć przez praskę a następnie dodać mąki pszennej w zależności od ilości ziemniaków i lekko posolić. Ugnieść niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Placki bardzo dobrze smakują na ciepło, na zimno oraz bardzo dobrze z sosem, na przykład grzybowym. Placki z surowych ziemniaków wymagają trochę więcej pracy. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na specjalnej tarce do ziemniaków dodać również jedną cebulę, którą też trzeba starkować razem z ziemniakami. Potem należy je lekko odcedzić z nadmiaru wody na sitku. Potem dodajemy do starkowanych ziemniaków, jajko sól i pieprz do smaku. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Usmażone placki bardzo dobrze smakują z kwaśną, gęstą śmietaną lub z sosem, może być pieczeniowy, grzybowy lub pieczarkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Smak potraw domowychSmak potraw domowych
    Domowe potrawy, są dla nas najlepsze, jak i gwarantują nam dostęp do tego, aby móc prowadzić najważniejsze dla siebie systemy dań. Są one smaczne, pod warunkiem, że będziemy się umieć …
  • Kulinaria w InternecieKulinaria w Internecie
    Sposoby łączenia smaków, sposoby gotowania cieszą się w dzisiejszych czasach ogromną popularnością. Można śmiało powiedzieć, że trudno byłoby znaleźć dorosłą osobę, która jeszcze nigdy nie gotowała niczego korzystając z konkretnego …