Placki ziemniaczane na ciepło i na zimno

Placki ziemniaczane są daniem wprost ukochanym przez wielu naszych rodaków. Jest możliwość usmażenia placuszków na dwa sposoby z surowych, bądź gotowanych ziemniaków. Placki z gotowanych są bardzo prosta potrawą. Wystarczy, że z obiadu zastaną ziemniaki, które trzeba przecisnąć przez praskę a następnie dodać mąki pszennej w zależności od ilości ziemniaków i lekko posolić. Ugnieść niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Placki bardzo dobrze smakują na ciepło, na zimno oraz bardzo dobrze z sosem, na przykład grzybowym. Placki z surowych ziemniaków wymagają trochę więcej pracy. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na specjalnej tarce do ziemniaków dodać również jedną cebulę, którą też trzeba starkować razem z ziemniakami. Potem należy je lekko odcedzić z nadmiaru wody na sitku. Potem dodajemy do starkowanych ziemniaków, jajko sól i pieprz do smaku. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Usmażone placki bardzo dobrze smakują z kwaśną, gęstą śmietaną lub z sosem, może być pieczeniowy, grzybowy lub pieczarkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Dania bez soliDania bez soli
    Coraz więcej osób stara się w dzisiejszych czasach przede wszystkim o to, aby móc jak najwięcej zdrowych rzeczy przygotowywać dla siebie oraz swojej rodziny. Dzięki temu bez większych problemów mogą …
  • Lokal na wesele poznańLokal na wesele poznań
    Lokal na wesele Poznań. Jeżeli planujemy ślub, to trzeba także pomyśleć o weselu. Nie ma w tym nic dziwnego, a załatwianie sali weselnej powinno rozpocząć się już na długo przed …