Placki ziemniaczane na ciepło i na zimno

Placki ziemniaczane są daniem wprost ukochanym przez wielu naszych rodaków. Jest możliwość usmażenia placuszków na dwa sposoby z surowych, bądź gotowanych ziemniaków. Placki z gotowanych są bardzo prosta potrawą. Wystarczy, że z obiadu zastaną ziemniaki, które trzeba przecisnąć przez praskę a następnie dodać mąki pszennej w zależności od ilości ziemniaków i lekko posolić. Ugnieść niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Placki bardzo dobrze smakują na ciepło, na zimno oraz bardzo dobrze z sosem, na przykład grzybowym. Placki z surowych ziemniaków wymagają trochę więcej pracy. Obrane ziemniaki należy zetrzeć na specjalnej tarce do ziemniaków dodać również jedną cebulę, którą też trzeba starkować razem z ziemniakami. Potem należy je lekko odcedzić z nadmiaru wody na sitku. Potem dodajemy do starkowanych ziemniaków, jajko sól i pieprz do smaku. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Usmażone placki bardzo dobrze smakują z kwaśną, gęstą śmietaną lub z sosem, może być pieczeniowy, grzybowy lub pieczarkowy.

Comments are closed.

W temacie
  • Smaki i aromaty
    Jest wiele rzeczy, czynników i przedmiotów jakie wpływają na nasze samopoczucie. Często zdarza się, że na widok drugiej osoby czujemy się znacznie lepiej, uśmiech sam wskakuje na twarz, a gdy …
  • Co da się zrobić z mleka
    Jednym z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych z pewnością jest mleko. Znajduje ono zastosowanie w kuchni jako samodzielny produkt, przeznaczony do picia, jest też składnikiem wielu ciast i placków, deserów i …