Pasztet strasburski

Pasztet strasburski to również bardzo charakterystyczny element kuchni francuskiej. Jest to potrawa, która budzi w dzisiejszych czasach wiele kontrowersji, głównie wśród obrońców praw zwierząt. Pasztet ten jest produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsich lub kaczych. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych potraw spożywanych we Francji w święta Bożego Narodzenia. Pasztet strasburski to również jedno z najdroższych dań kuchni francuskiej. Zasadniczo forma pasztetu dominuje tylko wtedy, kiedy danie to podaje się na zimno. Usmażone wątróbki można również serwować na gorąco. Dodatkiem do tej potrawy są przeróżne sosy, których receptury nie zmieniają się od wielu lat. Wiele kontrowersji budzi sposób hodowli drobiu przeznaczonego na pasztet, ponieważ jest on przymusowo karmiony bardzo tuczącą karmą. Dlatego wiele krajów europejskich wprowadziło na swoim terytorium stosowny zakaz i nie produkuje pasztetów strasburskich. Obecnie wątróbki i pasztety strasburskie produkują głównie ich tradycyjni producenci, czyli Francja, Belgia i Hiszpania.

Comments are closed.

W temacie
  • Talerz świadczy o TobieTalerz świadczy o Tobie
    W zasadzie urządzenie talerza nie jest naszą mocną stroną. Kierujemy się prostą zasadą. Talerz i inne akcesoria kuchenne służą jedynie po to, aby z nich korzystać podczas jedzenia. Wcale jednak …
  • Zupa z ogórkówZupa z ogórków
    Zupa z ogórków to bardzo dobry element dotyczący kwestii smacznych potraw. Nie tylko dania mięsne są tutaj najlepiej dostosowane, ale także zupy. Na pewno warto różnicować swoją dietę, aby można …