Pasztet strasburski

Pasztet strasburski to również bardzo charakterystyczny element kuchni francuskiej. Jest to potrawa, która budzi w dzisiejszych czasach wiele kontrowersji, głównie wśród obrońców praw zwierząt. Pasztet ten jest produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsich lub kaczych. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych potraw spożywanych we Francji w święta Bożego Narodzenia. Pasztet strasburski to również jedno z najdroższych dań kuchni francuskiej. Zasadniczo forma pasztetu dominuje tylko wtedy, kiedy danie to podaje się na zimno. Usmażone wątróbki można również serwować na gorąco. Dodatkiem do tej potrawy są przeróżne sosy, których receptury nie zmieniają się od wielu lat. Wiele kontrowersji budzi sposób hodowli drobiu przeznaczonego na pasztet, ponieważ jest on przymusowo karmiony bardzo tuczącą karmą. Dlatego wiele krajów europejskich wprowadziło na swoim terytorium stosowny zakaz i nie produkuje pasztetów strasburskich. Obecnie wątróbki i pasztety strasburskie produkują głównie ich tradycyjni producenci, czyli Francja, Belgia i Hiszpania.

Comments are closed.

W temacie
  • Smaki i aromatySmaki i aromaty
    Jest wiele rzeczy, czynników i przedmiotów jakie wpływają na nasze samopoczucie. Często zdarza się, że na widok drugiej osoby czujemy się znacznie lepiej, uśmiech sam wskakuje na twarz, a gdy …
  • Ubezpieczenie na życie kalkulatorUbezpieczenie na życie kalkulator
    Kalkulator ubezpieczenia na życie. Coraz więcej osób decyduje się na wykup indywidualnych ubezpieczeń na życie. Stanowią one dodatkowe zabezpieczanie finansowe na wypadek choroby lub kalectwa, które mogą uniemożliwić wykonywanie pracy …