Owoce i warzywa

Owoce i warzywa to doskonałe składniki codziennego jadłospisu. Powinno się je jeść w jak największych ilościach, na pewno większych niż standardowo wykorzystujemy. Jesteśmy przyzwyczajeni do sezonowych fascynacji owocami i niektórymi warzywami, a zupełnie zatracamy propozycje zapraw stosowanych na zimę. Zbyt często sięgamy na marketowe produkty warzyw, sałatek, surówek, które uwydatnione są o często nieodpowiednie składniki chemiczne. Lepiej jest samodzielnie postarać się o odpowiednią sałatkę na obiad. Owoce nie są znane tylko i wyłącznie, jako dodatek do jogurtów czy jako smak lodów stosowanych na lato. Można wykorzystać je w zupełnie inny sposób. Oczywiście istnieje wiele przepisów, które są przystosowane specjalnie do tego, aby korzystać w pełni z darów natury. Takie owoce oraz warzywa to doskonałe składniki na obiad, śniadanie oraz kolację nie zapominając o deserach i podwieczorku! Jeśli nie ma się pomysłów na to, w jaki sposób można wykorzystać te składniki można uwzględnić przepisy internetowe.

Comments are closed.

W temacie
  • Ryby nie tylko w piątekRyby nie tylko w piątek
    Specjaliści w dziedzinie dietetyki alarmują do Polaków o to, by jedli więcej ryb. Od lat wiadomo, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu ludzkiego w każdym wieku. Zawierają …
  • Kuchnia lubelskaKuchnia lubelska
    Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny …