Napoje, które spożywamy każdego dnia

Mówiąc o kuchni i różnych potrawach z nią związanych, nie powinniśmy zapominać o napojach. Jak wiadomo najzdrowsza jest woda mineralna nie gazowana. Nasz organizm potrzebuje abyśmy mu dostarczyli około trzech litrów płynów dziennie. Bardzo często sięgamy po herbatę. Nie jest ona szkodliwa w niewielkich ilościach, ale jeśli spożywamy jej dosyć dużo powinniśmy pomyśleć o tym, aby zastąpić ja herbatkami owocowymi, które nie tylko są smaczne, ale również pomogą nam się rozgrzać zimową porą, a także odprężyć podczas długich jesiennych wieczorów. Bardzo zdrowe są również soki. Musimy jednak uważać, aby nie były to napoje z dużą ilością cukrów. Najlepiej jest samemu przyrządzić sok w sokowirówce ze świeżych owoców. Bardzo popularne, szczególnie w południowych krajach europy jest spożywanie wina do obiadu. Oczywiście jest to wino z niewielką ilością alkoholu, które wspomaga trawienie oraz potęguje smak i aromat spożywanych potraw. Najbardziej jednak powinniśmy się wystrzegać gazowanych napojów, których składnikami jest woda, sztuczne barwniki oraz aromaty, a także ogromna ilość cukru.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia lubelskaKuchnia lubelska
    Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny …
  • Placki ziemniaczane na ciepło i na zimnoPlacki ziemniaczane na ciepło i na zimno
    Placki ziemniaczane są daniem wprost ukochanym przez wielu naszych rodaków. Jest możliwość usmażenia placuszków na dwa sposoby z surowych, bądź gotowanych ziemniaków. Placki z gotowanych są bardzo prosta potrawą. Wystarczy, …