Na śniadanie

Śniadanie na pewno jest bardzo istotnym elementem diety każdego człowieka. Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Dodatkowym atrybutem przekonującym do spożywania regularnych śniadań jest to, ze podobno śniadanie nie tuczy. Nie oznacza to jednak ze powinno się zjadać hamburgery i frytki tylko ze względu na ten fakt. Oczywiście śniadanie powinno być umiejętnie dopracowane. Bez tego raczej nie można rozpoczynać dnia. Śniadanie daje przede wszystkim taką energię na resztę dnia. Kiedy zjadamy płatki śniadaniowe, do tego popijamy świeżo wyciśniętym sokiem, a na drugie śniadanie zabieramy kanapki (chleb razowym) z pomidorem i serkiem, możemy powiedzieć że jest to śniadanie na miarę osoby dbającej o swoje samopoczucie, czy wygodę. Kiedy jemy śniadanie w miarę lekkie, ale sycące zapewniamy sobie odpowiedni komfort trawienny. Kiedy zjadamy zbyt obfite śniadanie szybko czujemy się ospali, pragniemy się położyć, odpocząć. Zbyt lekkie śniadanie, niepożywne, które nas nie nasyci sprawi, że za parę minut znów będziemy głodni.

Comments are closed.

W temacie
  • łuskarka do lodówłuskarka do lodów
    Dlaczego warto mieć w domu łuskarkę do lodów. Jeżeli jesteś zapalonym kucharzem i prawdziwym miłośnikiem gotowania, a w dodatku pasjonuje Cię kupowanie wszelkiego rodzaju sprzętów kuchennych, powinieneś przemyśleć zakup łuskarki …
  • Jak długo pasteryzować przetwory na zimęJak długo pasteryzować przetwory na zimę
    Jeszcze nie tak dawno we wszystkich niemal polskich domach żywe były tradycje samodzielnego przygotowywania wszelkich przetworów na zimę, samodzielnie robione były kompoty, dżemy, galaretki, kapusta kiszona, kiszone ogórki czy buraczki …