Na śniadanie

Śniadanie na pewno jest bardzo istotnym elementem diety każdego człowieka. Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Dodatkowym atrybutem przekonującym do spożywania regularnych śniadań jest to, ze podobno śniadanie nie tuczy. Nie oznacza to jednak ze powinno się zjadać hamburgery i frytki tylko ze względu na ten fakt. Oczywiście śniadanie powinno być umiejętnie dopracowane. Bez tego raczej nie można rozpoczynać dnia. Śniadanie daje przede wszystkim taką energię na resztę dnia. Kiedy zjadamy płatki śniadaniowe, do tego popijamy świeżo wyciśniętym sokiem, a na drugie śniadanie zabieramy kanapki (chleb razowym) z pomidorem i serkiem, możemy powiedzieć że jest to śniadanie na miarę osoby dbającej o swoje samopoczucie, czy wygodę. Kiedy jemy śniadanie w miarę lekkie, ale sycące zapewniamy sobie odpowiedni komfort trawienny. Kiedy zjadamy zbyt obfite śniadanie szybko czujemy się ospali, pragniemy się położyć, odpocząć. Zbyt lekkie śniadanie, niepożywne, które nas nie nasyci sprawi, że za parę minut znów będziemy głodni.

Comments are closed.

W temacie
  • Grzyby w naszej domowej kuchniGrzyby w naszej domowej kuchni
    Zastosowanie grzybów w kuchni jest bardzo szerokie. Wielu z nas aktywnie oddaje się grzybobraniom oraz przetwarza zebrane owoce lasu na swoje potrzeby kulinarne. Stosujemy grzyby suszone oraz takie, które wekujemy …
  • Masło czy margarynaMasło czy margaryna
    Od wielu lat trwa spór o to, co jest lepsze dla człowieka: masło czy margaryna – nie chodzi oczywiście o walory smakowe. W latach 90 miał miejsce prawdziwy bum na …