Masło czy margaryna

Od wielu lat trwa spór o to, co jest lepsze dla człowieka: masło czy margaryna – nie chodzi oczywiście o walory smakowe. W latach 90 miał miejsce prawdziwy bum na spożywanie tłuszczów roślinnych. Wówczas zaczęto chwalić zalety jedzenia margaryny, jako produktu zdrowszego dla naszego organizmu. Podkreślano, że tłuszcze zawarte w tym smarowidle nie powodują wzrostu cholesterolu i dbają o właściwe działanie układu krążenia. Okazało się jednak, że o wiele groźniejsze są inne substancje zawarte w margarynie. Wpływają one równie negatywne na działanie naszego organizmu, ponieważ powstają w procesie uwodornienia tłuszczy roślinnych i wytworzenia się kwasów trans. Obecnie jednak zmieniono system produkcji margaryny, a co za tym idzie zmniejszono jej szkodliwość. Masło z kolei jest dużo lepsze, przez swoją naturalność. Mimo że zawiera dużą ilość cholesterolu, ma też wiele dobrych składników. Przede wszystkim zawiera białko i wapń, ponieważ pochodzi z mleka krowiego. Organizm lepiej przyswaja składniki w nim zawarte, przez co unikamy wielu nowotworów. Obecnie trudno jednoznacznie ocenić, które produkt jest lepszy. Ważne, żeby przy jego spożywaniu zachować zdrowy rozsądek i nie ulegać podszeptom różnych doradców. Lekarze są jednak jednogłośni w kwestii żywienia kobiet w ciąży – kategorycznie powinny się wystrzegać margaryny przez zawartość tłuszczów trans.

Comments are closed.

W temacie
  • Goryczka – do czego pasuje?Goryczka – do czego pasuje?
    Choć wydawać by się mogło, że rzeczy gorzkie nie mogą dobrze smakować, to realia w tym zakresie są zupełnie inne i warto sobie z tego na pewno zdać sprawę. Okazuje …
  • Owoce i warzywaOwoce i warzywa
    Owoce i warzywa to doskonałe składniki codziennego jadłospisu. Powinno się je jeść w jak największych ilościach, na pewno większych niż standardowo wykorzystujemy. Jesteśmy przyzwyczajeni do sezonowych fascynacji owocami i niektórymi …