Masło czy margaryna

Od wielu lat trwa spór o to, co jest lepsze dla człowieka: masło czy margaryna – nie chodzi oczywiście o walory smakowe. W latach 90 miał miejsce prawdziwy bum na spożywanie tłuszczów roślinnych. Wówczas zaczęto chwalić zalety jedzenia margaryny, jako produktu zdrowszego dla naszego organizmu. Podkreślano, że tłuszcze zawarte w tym smarowidle nie powodują wzrostu cholesterolu i dbają o właściwe działanie układu krążenia. Okazało się jednak, że o wiele groźniejsze są inne substancje zawarte w margarynie. Wpływają one równie negatywne na działanie naszego organizmu, ponieważ powstają w procesie uwodornienia tłuszczy roślinnych i wytworzenia się kwasów trans. Obecnie jednak zmieniono system produkcji margaryny, a co za tym idzie zmniejszono jej szkodliwość. Masło z kolei jest dużo lepsze, przez swoją naturalność. Mimo że zawiera dużą ilość cholesterolu, ma też wiele dobrych składników. Przede wszystkim zawiera białko i wapń, ponieważ pochodzi z mleka krowiego. Organizm lepiej przyswaja składniki w nim zawarte, przez co unikamy wielu nowotworów. Obecnie trudno jednoznacznie ocenić, które produkt jest lepszy. Ważne, żeby przy jego spożywaniu zachować zdrowy rozsądek i nie ulegać podszeptom różnych doradców. Lekarze są jednak jednogłośni w kwestii żywienia kobiet w ciąży – kategorycznie powinny się wystrzegać margaryny przez zawartość tłuszczów trans.

Comments are closed.

W temacie
  • Bary mleczne żyją ze studentów
    We wszystkich studenckich miastach, do których należy głównie Kraków, dosłownie roi się od prawdziwych barów mlecznych. Nie ma się co dziwić, ponieważ to właśnie wśród żaków mają one najwierniejszych klientów. …
  • Szybkie dania kanadyjskie
    Dania, jakie są przygotowywane metodą kanadyjską, w dużej mierze, są dla nas zaskakujące. Ich jedzenie, może być dla nas zarówno przyjemne, jak i zaskakująco zdrowe. Dużo osób w kanadzie, stara …