Lubczyk

Lubczyk ogrodowy to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi ona z rejonów takich jak Iran, Pakistan oraz Afganistan, jednak obecnie występuje już w większości państw na świecie. Również w Polsce ta roślina jest bardzo chętnie uprawiana, rzadko występuje w dzikiej postaci. Ze względu na swe walory smakowe lubczyk jest bardzo ceniony w sztuce kulinarnej. Ma on intensywny, korzenny aromat, przez co nadaje się również do sporządzania napojów alkoholowych. Sporządza się z niego nalewkę zwaną kordiałem. Lubczyk ze względu na silny aromat wchodzi w skład wielu gotowych przypraw, takich jak na przykład bardzo popularna Maggi. Poza tym stanowi dodatek do kostek bulionowych oraz różnego rodzaju zup w proszku. Niekiedy lubczyk dodaje się do chleba w postaci rozdrobnionych ziarenek, co praktykowane jest bardzo często w Anglii. W niektórych krajach lubczyk stanowi również dodatek do herbaty z miodem. W Polsce najczęściej roślina ta jest dodawana do mocnych wywarów mięsnych, gdzie podkreśla smak mięsa.

Comments are closed.

W temacie
  • Pomoce domowe to dobry pomysłPomoce domowe to dobry pomysł
    Nowoczesne czasy, rozwój to co naturalne zaczynają zastępować maszyny. Szczególnie zauważone jest to w świecie kuchni, gdzie praktycznie wszystko może zrobić maszyna. Dawniej najefektowniejsze były ręce, teraz wystarczy wszystkie składniki …
  • Najlepsze smakiNajlepsze smaki
    Smak, jaki mają różnego rodzaju dania, przeważnie pozostaje nam na bardzo długo w naszej pamięci. Jest to dla nas niebywała okazja, aby móc na przykład zrozumieć dla siebie coś, co …