Lubczyk

Lubczyk ogrodowy to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi ona z rejonów takich jak Iran, Pakistan oraz Afganistan, jednak obecnie występuje już w większości państw na świecie. Również w Polsce ta roślina jest bardzo chętnie uprawiana, rzadko występuje w dzikiej postaci. Ze względu na swe walory smakowe lubczyk jest bardzo ceniony w sztuce kulinarnej. Ma on intensywny, korzenny aromat, przez co nadaje się również do sporządzania napojów alkoholowych. Sporządza się z niego nalewkę zwaną kordiałem. Lubczyk ze względu na silny aromat wchodzi w skład wielu gotowych przypraw, takich jak na przykład bardzo popularna Maggi. Poza tym stanowi dodatek do kostek bulionowych oraz różnego rodzaju zup w proszku. Niekiedy lubczyk dodaje się do chleba w postaci rozdrobnionych ziarenek, co praktykowane jest bardzo często w Anglii. W niektórych krajach lubczyk stanowi również dodatek do herbaty z miodem. W Polsce najczęściej roślina ta jest dodawana do mocnych wywarów mięsnych, gdzie podkreśla smak mięsa.

Comments are closed.

W temacie
  • Zupa z ogórkówZupa z ogórków
    Zupa z ogórków to bardzo dobry element dotyczący kwestii smacznych potraw. Nie tylko dania mięsne są tutaj najlepiej dostosowane, ale także zupy. Na pewno warto różnicować swoją dietę, aby można …
  • Pasztet strasburskiPasztet strasburski
    Pasztet strasburski to również bardzo charakterystyczny element kuchni francuskiej. Jest to potrawa, która budzi w dzisiejszych czasach wiele kontrowersji, głównie wśród obrońców praw zwierząt. Pasztet ten jest produkowany z silnie …