Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jako że Włochy leżą w południowej części Europy, która charakteryzuje się korzystnym klimatem, to również kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Do takich zaliczymy z pewnością oregano, bazylię, pietruszkę, rozmaryn, tymianek czy estragon. Oprócz tego we włoskiej kuchni nie może zabraknąć miejsca na takie produkty jak pomidory, cebulę oraz czosnek. Prawdziwą królową jednak jest oliwa z oliwek, którą włosi spożywają nader często. Poza tym do dużej ilości potraw włosi dodają swoje krajowe sery, które zdobyły uznanie na całym świecie. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, parmezan oraz gorgonzola. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Ciekawe rozwiązania na użycie miodu w kuchniCiekawe rozwiązania na użycie miodu w kuchni
    Każdy z nas stara się o to, aby móc zapewnić sobie doskonałe zdrowie na co dzień oraz piękny wygląd. Wszystko zależy w tej kwestii jednak niestety od tego co spożywamy …
  • Jak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwekJak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwek
    Półki sklepowe są pełne różnych gatunków oliwy – polska kuchnia stosunkowo niedawno temu zaprzyjaźniła się z oliwą, dlatego nie mamy takiego doświadczenia jak mieszkańcy Hiszpanii, Grecji i Włoch, którzy od …