Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jako że Włochy leżą w południowej części Europy, która charakteryzuje się korzystnym klimatem, to również kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Do takich zaliczymy z pewnością oregano, bazylię, pietruszkę, rozmaryn, tymianek czy estragon. Oprócz tego we włoskiej kuchni nie może zabraknąć miejsca na takie produkty jak pomidory, cebulę oraz czosnek. Prawdziwą królową jednak jest oliwa z oliwek, którą włosi spożywają nader często. Poza tym do dużej ilości potraw włosi dodają swoje krajowe sery, które zdobyły uznanie na całym świecie. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, parmezan oraz gorgonzola. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Sposoby na szybkie i proste ubarwienie kuchniSposoby na szybkie i proste ubarwienie kuchni
    Kuchnia sama w sobie kojarzy się nam przede wszystkim z miejscem do przygotowywania potraw czy też napojów. Z drugiej strony pomijamy nader ważny wątek tego pomieszczenia, którym jest również funkcja …
  • Kulinarne przepisyKulinarne przepisy
    Kulinarne przepisy dla każdego z nas są szansą na to, aby móc samodzielnie stworzyć jakieś ciekawe i smaczne danie, nie tylko dla nas samych, ale także dla członków naszej rodziny. …