Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jako że Włochy leżą w południowej części Europy, która charakteryzuje się korzystnym klimatem, to również kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Do takich zaliczymy z pewnością oregano, bazylię, pietruszkę, rozmaryn, tymianek czy estragon. Oprócz tego we włoskiej kuchni nie może zabraknąć miejsca na takie produkty jak pomidory, cebulę oraz czosnek. Prawdziwą królową jednak jest oliwa z oliwek, którą włosi spożywają nader często. Poza tym do dużej ilości potraw włosi dodają swoje krajowe sery, które zdobyły uznanie na całym świecie. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, parmezan oraz gorgonzola. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Aby pieczeń nie była zbyt suchaAby pieczeń nie była zbyt sucha
    W naszej kuchni bardzo dużą popularnością cieszą się pieczenie mięsne, często są przyrządzane w domu, według receptur naszych babć. Samodzielne przygotowywanie takich pieczeni jest tym bardziej uzasadnione, że wędliny tego …
  • Kilka słów o kuchni wegetariańskiejKilka słów o kuchni wegetariańskiej
    Wegetarianizm możemy metaforycznie nazwać wstrętem do spożywania potraw mięsnych i tych przygotowywanych na bazie mięsa. Często powtarza się, że aby być zdrowym i na przykład dobrze zbudowanym trzeba jeść dużo …