Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jako że Włochy leżą w południowej części Europy, która charakteryzuje się korzystnym klimatem, to również kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Do takich zaliczymy z pewnością oregano, bazylię, pietruszkę, rozmaryn, tymianek czy estragon. Oprócz tego we włoskiej kuchni nie może zabraknąć miejsca na takie produkty jak pomidory, cebulę oraz czosnek. Prawdziwą królową jednak jest oliwa z oliwek, którą włosi spożywają nader często. Poza tym do dużej ilości potraw włosi dodają swoje krajowe sery, które zdobyły uznanie na całym świecie. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, parmezan oraz gorgonzola. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia w płytkach
    Dobre urządzenie kuchni zapewnia nam przede wszystkim odpowiedni jej klimat, który powinien być dla nas samych wystarczająco komfortowy, abyśmy nie musieli się tak bardzo martwić o rzeczy takie jak chociażby …
  • Unikalne receptury i tajniki kulinarne
    Kulinaria jest niezwykle rozwiniętą i rozbudowaną sztuką, której praktykowanie okazuje się bardzo przydatne nie tylko w pracy, ale również w codziennym życiu. Mówiąc o tym, że kulinaria jest rozbudowaną sztuką, …