Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych na świecie, ale i najlepszych. Specjaliści do kulinariów podkreślają przede wszystkim jej różnorodność, więc potrawy kuchni włoskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jako że Włochy leżą w południowej części Europy, która charakteryzuje się korzystnym klimatem, to również kuchnia tego kraju obfituje w różnego rodzaju świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Do takich zaliczymy z pewnością oregano, bazylię, pietruszkę, rozmaryn, tymianek czy estragon. Oprócz tego we włoskiej kuchni nie może zabraknąć miejsca na takie produkty jak pomidory, cebulę oraz czosnek. Prawdziwą królową jednak jest oliwa z oliwek, którą włosi spożywają nader często. Poza tym do dużej ilości potraw włosi dodają swoje krajowe sery, które zdobyły uznanie na całym świecie. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, parmezan oraz gorgonzola. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Strony kulinarne w InternecieStrony kulinarne w Internecie
    W Internecie – jak się mówi – można znaleźć wszystko to, czego tylko dusza potrzebuje. Nie ma co się więc w takiej sytuacji dziwić temu, że Internet cieszy się tak …
  • Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównejJak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej
    Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w …