Kuchnia węgierska – najpopularniejsze potrawy

Kuchnie środkowoeuropejskie nie zdobyły na świecie zbyt dużej popularności. Wśród tych wyjątków, którym się to udało i cieszą się sporym uznaniem poza granicami państw, w jakich powstały, wymienić zaś można przede wszystkim dwie – chodzi tutaj i polską oraz właśnie węgierską. Ta druga wydaje się szczególnie charakterystyczna i i właśnie tym zdobyła sobie serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Tym, co wyróżnia ją na tle innych kuchni z sąsiednich państw jest na pewno częsta obecność papryki w potrawach. Może się ona pojawiać jako główny składnik, jak chociażby w przypadku leczo czy węgierskiego paprykarza, ale również jako przyprawa, zwłaszcza w postaci sproszkowanych owoców ostrej papryki chili. Poza tym, kuchnia węgierska słynie z win, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki – tokaj oraz tak zwana bycza krew, czyli czerwone wino pochodzące z regionu wokół miejscowości Egri. Ponadto, Węgrzy mogą pochwalić się wieloma potrawami, jakie na stałe zagościły na stołach całego świata, jak na przykład gulasz czy wspomniane już leczo.

Comments are closed.

W temacie
  • Co da się zrobić z mlekaCo da się zrobić z mleka
    Jednym z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych z pewnością jest mleko. Znajduje ono zastosowanie w kuchni jako samodzielny produkt, przeznaczony do picia, jest też składnikiem wielu ciast i placków, deserów i …
  • Danie rybneDanie rybne
    Dania rybne są bardzo charakterystyczne w smaku. Na pewno każdy doskonale wie, w jaki sposób smakuje taka ryba. Rzadko, kiedy jada się ryby, a powinno się je jeść przynajmniej dwa …