Kuchnia węgierska – najpopularniejsze potrawy

Kuchnie środkowoeuropejskie nie zdobyły na świecie zbyt dużej popularności. Wśród tych wyjątków, którym się to udało i cieszą się sporym uznaniem poza granicami państw, w jakich powstały, wymienić zaś można przede wszystkim dwie – chodzi tutaj i polską oraz właśnie węgierską. Ta druga wydaje się szczególnie charakterystyczna i i właśnie tym zdobyła sobie serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Tym, co wyróżnia ją na tle innych kuchni z sąsiednich państw jest na pewno częsta obecność papryki w potrawach. Może się ona pojawiać jako główny składnik, jak chociażby w przypadku leczo czy węgierskiego paprykarza, ale również jako przyprawa, zwłaszcza w postaci sproszkowanych owoców ostrej papryki chili. Poza tym, kuchnia węgierska słynie z win, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki – tokaj oraz tak zwana bycza krew, czyli czerwone wino pochodzące z regionu wokół miejscowości Egri. Ponadto, Węgrzy mogą pochwalić się wieloma potrawami, jakie na stałe zagościły na stołach całego świata, jak na przykład gulasz czy wspomniane już leczo.

Comments are closed.

W temacie
  • Stevia zielony listekStevia zielony listek
    Zielony listek. Od kiedy moja mama zachorowała na cukrzycę, nie może spożywać cukru. Kupowała słodzik z aspartamem, ale to też nie było dobre wyjście. Lekarz twierdził, że słodzik nie jest …
  • Greckie jedzenieGreckie jedzenie
    Każdy z nas lubi zupełnie inne smaki poprzez to możemy praktycznie się nie nudzić w naszym domu jeżeli chodzi o różnorodność potraw serwowanych. Ludzie dzielą się zwykle na różne obozy …