Kuchnia węgierska – najpopularniejsze potrawy

Kuchnie środkowoeuropejskie nie zdobyły na świecie zbyt dużej popularności. Wśród tych wyjątków, którym się to udało i cieszą się sporym uznaniem poza granicami państw, w jakich powstały, wymienić zaś można przede wszystkim dwie – chodzi tutaj i polską oraz właśnie węgierską. Ta druga wydaje się szczególnie charakterystyczna i i właśnie tym zdobyła sobie serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Tym, co wyróżnia ją na tle innych kuchni z sąsiednich państw jest na pewno częsta obecność papryki w potrawach. Może się ona pojawiać jako główny składnik, jak chociażby w przypadku leczo czy węgierskiego paprykarza, ale również jako przyprawa, zwłaszcza w postaci sproszkowanych owoców ostrej papryki chili. Poza tym, kuchnia węgierska słynie z win, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki – tokaj oraz tak zwana bycza krew, czyli czerwone wino pochodzące z regionu wokół miejscowości Egri. Ponadto, Węgrzy mogą pochwalić się wieloma potrawami, jakie na stałe zagościły na stołach całego świata, jak na przykład gulasz czy wspomniane już leczo.

Comments are closed.

W temacie
  • Ubezpieczenie na życie kalkulator
    Kalkulator ubezpieczenia na życie. Coraz więcej osób decyduje się na wykup indywidualnych ubezpieczeń na życie. Stanowią one dodatkowe zabezpieczanie finansowe na wypadek choroby lub kalectwa, które mogą uniemożliwić wykonywanie pracy …
  • Kulinaria w Internecie
    Sposoby łączenia smaków, sposoby gotowania cieszą się w dzisiejszych czasach ogromną popularnością. Można śmiało powiedzieć, że trudno byłoby znaleźć dorosłą osobę, która jeszcze nigdy nie gotowała niczego korzystając z konkretnego …