Kuchnia tajska

Jedną z bardzo atrakcyjnych kuchni jest kuchnia tajska. Takowa dla Polaków wydaje się bardzo egzotyczna, stąd też bardzo chętnie jej próbujemy. Powstają różnego rodzaju tajskie restauracje, aczkolwiek nie jest ich tak wiele, jak restauracji chińskich. Podstawą takowej kuchni jest curry. Dzięki temu dania nabierają oryginalnego i bardzo charakterystycznego smaku. Kolejnym nierozłącznym elementem kuchni Tajlandii jest mleczko kokosowe. A sztuka wykorzystywania takowego bierze się oczywiście z tradycji przekazywanych przez pokolenia. Kokosy w Tajlandii są łatwo dostępne, stąd też od zawsze wykorzystywano tam to, co było na miejscu i czego oczywiście było dużo. Kolejnymi istotnymi elementami charakteryzującymi potrawy tajlandzkie są takie dodatki jak: trawa cytrynowa, która dla Polaków jest raczej nieznana oraz imbir, który z kolei już zaczął coraz częściej pojawiać się w daniach przygotowywanych przez naszych rodaków. Jest wiele wyjątkowych dań oferowanych przez ową kuchnię. Generalnie mówi się, że kuchnia tajska jest jedną z najciekawszych, a ceni ją ta niezwykła odmienność. Miejmy nadzieje, że w Polsce będzie powstawało coraz więcej tajskich restauracji, które pozwolą nam na poznanie smaków kraju Tajlandii.

Comments are closed.

W temacie
  • Przyprawa prosto z lasuPrzyprawa prosto z lasu
    Jeżeli lubimy spacery po lesie, z pewnością możemy swoją kuchnię zapełnić przyprawami, które są w zasięgu ręki, wystarczy je tylko zerwać z krzaka. Jedną z takich przypraw są owoce jałowca, …
  • Urozmaicamy spaghettiUrozmaicamy spaghetti
    Spaghetti to niezwykle popularne danie na obiad, które przyjęło się w Polsce bez żadnego problemu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej ilości wolnego czasu, a smakuje z …