Kuchnia tajska

Jedną z bardzo atrakcyjnych kuchni jest kuchnia tajska. Takowa dla Polaków wydaje się bardzo egzotyczna, stąd też bardzo chętnie jej próbujemy. Powstają różnego rodzaju tajskie restauracje, aczkolwiek nie jest ich tak wiele, jak restauracji chińskich. Podstawą takowej kuchni jest curry. Dzięki temu dania nabierają oryginalnego i bardzo charakterystycznego smaku. Kolejnym nierozłącznym elementem kuchni Tajlandii jest mleczko kokosowe. A sztuka wykorzystywania takowego bierze się oczywiście z tradycji przekazywanych przez pokolenia. Kokosy w Tajlandii są łatwo dostępne, stąd też od zawsze wykorzystywano tam to, co było na miejscu i czego oczywiście było dużo. Kolejnymi istotnymi elementami charakteryzującymi potrawy tajlandzkie są takie dodatki jak: trawa cytrynowa, która dla Polaków jest raczej nieznana oraz imbir, który z kolei już zaczął coraz częściej pojawiać się w daniach przygotowywanych przez naszych rodaków. Jest wiele wyjątkowych dań oferowanych przez ową kuchnię. Generalnie mówi się, że kuchnia tajska jest jedną z najciekawszych, a ceni ją ta niezwykła odmienność. Miejmy nadzieje, że w Polsce będzie powstawało coraz więcej tajskich restauracji, które pozwolą nam na poznanie smaków kraju Tajlandii.

Comments are closed.

W temacie
  • LubczykLubczyk
    Lubczyk ogrodowy to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi ona z rejonów takich jak Iran, Pakistan oraz Afganistan, jednak obecnie występuje już w większości państw na świecie. Również w Polsce …
  • Ciasteczka na choinkęCiasteczka na choinkę
    W momencie kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia coraz więcej osób zaczyna nieustannie myśleć o takich rzeczach jak Mikołaj i choinka. Trzeba więc przyznać, że świąteczna atmosfera zwykle coraz bardziej …