Kuchnia regionalna

Kuchnia regionalna oznacza gotowanie według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie na danym regionie. Charakterystyczne potrawy są przygotowywane ze składników, które bardzo łatwo można uzyskać chociażby w sklepie spożywczym. Żurek, bigos, lub knedle. Dla każdego regionu a jest ich przynajmniej dziesięć, znajdziemy kilka potraw które są bardzo popularne na terenach, które za chwile opiszemy. Zaczniemy od kuchni świętokrzyskiej, która oferuje smakoszom potrawy tj. przypkowską zupę cebulową, zmiocarza, zalewajkę świętokrzyską, i pokrzywiankę. Z kolei na Podlasiu zjemy potrawy tj. kutia, chłodnik, babka ziemniaczana czy kartacze. Kolejnym regionem będzie województwo warmińsko – mazurskie gdzie zjemy między innymi potrawy tj. karmuszka, dymdzalki, kiełbasa w piwie czy farszynki. Województwo lubuskie z kolei oferuje potrawy tj. flaki zamojskie, forszmak lubelski, pierogi ruskie, albo krupniak. W województwie podkarpackim znajdziemy dania tj. krężałki, owsiany żur, bałabuchy, i halyszki ziemniaczane. Są to przykłady kuchni regionalnej, kilku województw, szczególnie kuchni połozonej na wschód Polski. Wiele potraw jest przygotowywanych podobnie w innych rejonach i pod inną nazwą.

Comments are closed.

W temacie
  • Prawdziwa włoska lasagnePrawdziwa włoska lasagne
    Lasagne to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw, pochodząca z regionu Toskanii. Czym jest i jak ją dobrze przyrządzić? Oto podstawowe zasady powiązane bezpośrednio z tym tematem. Podstawą każdej latanii jest …
  • Smaki i aromatySmaki i aromaty
    Jest wiele rzeczy, czynników i przedmiotów jakie wpływają na nasze samopoczucie. Często zdarza się, że na widok drugiej osoby czujemy się znacznie lepiej, uśmiech sam wskakuje na twarz, a gdy …