Kuchnia regionalna

Kuchnia regionalna oznacza gotowanie według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie na danym regionie. Charakterystyczne potrawy są przygotowywane ze składników, które bardzo łatwo można uzyskać chociażby w sklepie spożywczym. Żurek, bigos, lub knedle. Dla każdego regionu a jest ich przynajmniej dziesięć, znajdziemy kilka potraw które są bardzo popularne na terenach, które za chwile opiszemy. Zaczniemy od kuchni świętokrzyskiej, która oferuje smakoszom potrawy tj. przypkowską zupę cebulową, zmiocarza, zalewajkę świętokrzyską, i pokrzywiankę. Z kolei na Podlasiu zjemy potrawy tj. kutia, chłodnik, babka ziemniaczana czy kartacze. Kolejnym regionem będzie województwo warmińsko – mazurskie gdzie zjemy między innymi potrawy tj. karmuszka, dymdzalki, kiełbasa w piwie czy farszynki. Województwo lubuskie z kolei oferuje potrawy tj. flaki zamojskie, forszmak lubelski, pierogi ruskie, albo krupniak. W województwie podkarpackim znajdziemy dania tj. krężałki, owsiany żur, bałabuchy, i halyszki ziemniaczane. Są to przykłady kuchni regionalnej, kilku województw, szczególnie kuchni połozonej na wschód Polski. Wiele potraw jest przygotowywanych podobnie w innych rejonach i pod inną nazwą.

Comments are closed.

W temacie
  • Turecka kuchnia to jest toTurecka kuchnia to jest to
    Każdy, kto odwiedził turecki kraj z pewnością zasmakował w tejże kuchni i był zadowolony. Jest to kuchnia przeznaczona zarówno do tych, którzy uwielbiają dobrze przygotowane mięsa, ale także dla tych, …
  • Bary mleczne żyją ze studentówBary mleczne żyją ze studentów
    We wszystkich studenckich miastach, do których należy głównie Kraków, dosłownie roi się od prawdziwych barów mlecznych. Nie ma się co dziwić, ponieważ to właśnie wśród żaków mają one najwierniejszych klientów. …