Kuchnia regionalna

Kuchnia regionalna oznacza gotowanie według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie na danym regionie. Charakterystyczne potrawy są przygotowywane ze składników, które bardzo łatwo można uzyskać chociażby w sklepie spożywczym. Żurek, bigos, lub knedle. Dla każdego regionu a jest ich przynajmniej dziesięć, znajdziemy kilka potraw które są bardzo popularne na terenach, które za chwile opiszemy. Zaczniemy od kuchni świętokrzyskiej, która oferuje smakoszom potrawy tj. przypkowską zupę cebulową, zmiocarza, zalewajkę świętokrzyską, i pokrzywiankę. Z kolei na Podlasiu zjemy potrawy tj. kutia, chłodnik, babka ziemniaczana czy kartacze. Kolejnym regionem będzie województwo warmińsko – mazurskie gdzie zjemy między innymi potrawy tj. karmuszka, dymdzalki, kiełbasa w piwie czy farszynki. Województwo lubuskie z kolei oferuje potrawy tj. flaki zamojskie, forszmak lubelski, pierogi ruskie, albo krupniak. W województwie podkarpackim znajdziemy dania tj. krężałki, owsiany żur, bałabuchy, i halyszki ziemniaczane. Są to przykłady kuchni regionalnej, kilku województw, szczególnie kuchni połozonej na wschód Polski. Wiele potraw jest przygotowywanych podobnie w innych rejonach i pod inną nazwą.

Comments are closed.

W temacie
  • Różne sposoby na gotowanie
    Różnych sposobów na to, aby coś ciekawego móc ugotować, można się dopatrzeć całe setki. Jest w nich praktycznie wszystko, co nas w jakiś sposób interesuje, jak i zmienia nasze smaki, …
  • Jak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwek
    Półki sklepowe są pełne różnych gatunków oliwy – polska kuchnia stosunkowo niedawno temu zaprzyjaźniła się z oliwą, dlatego nie mamy takiego doświadczenia jak mieszkańcy Hiszpanii, Grecji i Włoch, którzy od …