Kuchnia obiektów gastronomicznych w małych miastach

Małe miasteczka w Polsce są ciche, spokojne i urokliwe. W przeciwieństwie do dużych aglomeracji miejskich można w nich wypoczywać. Jednak do odpoczynku Konieczna jest odpowiednia baza hotelowa i gastronomiczna. Przyjezdni, szukający ciszy i spokoju pragną spróbować regionalnych, nieznacznych gdzie indziej potraw. Niestety często spotyka ich rozczarowanie, bo asortyment zakładów gastronomicznych w małych miastach ogranicza się do typowych dań takich jak frytki z różnymi dodatkami, filet drobiowy i popularne, znane w całej Polsce zupy i przekąski. Z napojów natomiast królują niewyszukane kawy, herbata, soki, napoje gazowane i obowiązkowo znane alkohole, w tym koniecznie piwo. Jednak podstawowym asortymentem jest pizza i kebab. W takim małym miasteczku, liczącym około 20 000 mieszkańców może być nawet 40 lokali, których kuchnia serwuje głównie pizze. Takie menu nie wyróżnia się niczym szczególnym. Co więcej, lokali łudząco do siebie podobnych jest mnóstwo. Ze świecą szukać restauracji, serwujących tradycyjne i typowe dla danego regionu potrawy.

Comments are closed.

W temacie
  • Francuskie specjałyFrancuskie specjały
    Choć na pierwszy rzut oka kuchnia francuska kojarzy nam się, bardzo stereotypowo zresztą, ze ślimakami i żabimi udkami, to tak naprawdę w naszej kuchni na co dzień pojawia się wiele …
  • Strony kulinarne w InternecieStrony kulinarne w Internecie
    W Internecie – jak się mówi – można znaleźć wszystko to, czego tylko dusza potrzebuje. Nie ma co się więc w takiej sytuacji dziwić temu, że Internet cieszy się tak …