Kuchnia obiektów gastronomicznych w małych miastach

Małe miasteczka w Polsce są ciche, spokojne i urokliwe. W przeciwieństwie do dużych aglomeracji miejskich można w nich wypoczywać. Jednak do odpoczynku Konieczna jest odpowiednia baza hotelowa i gastronomiczna. Przyjezdni, szukający ciszy i spokoju pragną spróbować regionalnych, nieznacznych gdzie indziej potraw. Niestety często spotyka ich rozczarowanie, bo asortyment zakładów gastronomicznych w małych miastach ogranicza się do typowych dań takich jak frytki z różnymi dodatkami, filet drobiowy i popularne, znane w całej Polsce zupy i przekąski. Z napojów natomiast królują niewyszukane kawy, herbata, soki, napoje gazowane i obowiązkowo znane alkohole, w tym koniecznie piwo. Jednak podstawowym asortymentem jest pizza i kebab. W takim małym miasteczku, liczącym około 20 000 mieszkańców może być nawet 40 lokali, których kuchnia serwuje głównie pizze. Takie menu nie wyróżnia się niczym szczególnym. Co więcej, lokali łudząco do siebie podobnych jest mnóstwo. Ze świecą szukać restauracji, serwujących tradycyjne i typowe dla danego regionu potrawy.

Comments are closed.

W temacie
  • Pasztet strasburskiPasztet strasburski
    Pasztet strasburski to również bardzo charakterystyczny element kuchni francuskiej. Jest to potrawa, która budzi w dzisiejszych czasach wiele kontrowersji, głównie wśród obrońców praw zwierząt. Pasztet ten jest produkowany z silnie …
  • Sok z aroniiSok z aronii
    Jakie zalety posiada sok z aronii?. Zdrowe odżywianie to podstawa dobrej odporności organizmu. Zwłaszcza w okresie zimowym powinniśmy zadbać o prawidłową ochronę naszego organizmu. Warto do swojej diety włączyć sok …