Kuchnia obiektów gastronomicznych w małych miastach

Małe miasteczka w Polsce są ciche, spokojne i urokliwe. W przeciwieństwie do dużych aglomeracji miejskich można w nich wypoczywać. Jednak do odpoczynku Konieczna jest odpowiednia baza hotelowa i gastronomiczna. Przyjezdni, szukający ciszy i spokoju pragną spróbować regionalnych, nieznacznych gdzie indziej potraw. Niestety często spotyka ich rozczarowanie, bo asortyment zakładów gastronomicznych w małych miastach ogranicza się do typowych dań takich jak frytki z różnymi dodatkami, filet drobiowy i popularne, znane w całej Polsce zupy i przekąski. Z napojów natomiast królują niewyszukane kawy, herbata, soki, napoje gazowane i obowiązkowo znane alkohole, w tym koniecznie piwo. Jednak podstawowym asortymentem jest pizza i kebab. W takim małym miasteczku, liczącym około 20 000 mieszkańców może być nawet 40 lokali, których kuchnia serwuje głównie pizze. Takie menu nie wyróżnia się niczym szczególnym. Co więcej, lokali łudząco do siebie podobnych jest mnóstwo. Ze świecą szukać restauracji, serwujących tradycyjne i typowe dla danego regionu potrawy.

Comments are closed.

W temacie
  • Ostre daniaOstre dania
    Kuchnia jest jedną z rzeczy takich jak polityka gdzie każdy ma swoje zdanie i zupełnie inne preferencje. Warto jest się postarać o to, aby w sposób odpowiedni móc dobrać takie …
  • Ciasteczka na choinkęCiasteczka na choinkę
    W momencie kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia coraz więcej osób zaczyna nieustannie myśleć o takich rzeczach jak Mikołaj i choinka. Trzeba więc przyznać, że świąteczna atmosfera zwykle coraz bardziej …