Kuchnia lubelska

Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny potrawy musiały być proste, tanie i sycące. Na stołach królowały różnego rodzaju pierogi podawane najczęściej ze słoniną. Faszerowano je serem, kaszą gryczaną i jaglaną, kapustą, grzybami i mięsem. Jednym z wyróżniający ten region dań jest pieróg biłgorajski (krupniak), który jest rodzajem placka. Przygotowuje się go z ziemniaków, sera białego i kaszy gryczanej. Wyglądem przypomina pasztet. Podstawą chłopskiego jedzenia była kasza podawana z różnymi sosami lub jako składnik farszu gołąbków zawijanych w liście kapusty. Tanim daniem była prażucha – zupa przygotowana z prażonej na patelni mąki zalanej wodą z dodatkiem słoniny. Żydowski rodowód ma forszmak, zupa-gulasz przygotowywana z mięsa ogórków i koncentratu pomidorowego. Tradycyjnym wypiekiem tych regionów jest cebularz – bułka z dodatkiem cebuli z makiem. Lubelszczyzna słynęła na całą Polskę z produkcji miodów pitnych, którymi raczyła się dawna szlachta. Równie długa jest w tym regionie tradycja piwowarska.

Comments are closed.

W temacie
  • Gotowanie to nauka i nie tylko względem potraw ale również całego życiaGotowanie to nauka i nie tylko względem potraw ale również całego życia
    Młodzi ludzie nie lubią gotować, najlepsza wymówka to brak umiejętności. Jest to najgorsze wytłumaczenie ponieważ nie trzeba być kucharzem aby skomponować naprawdę wyśmienite dania. Wszystko zależy od zaangażowania a każda …
  • LubczykLubczyk
    Lubczyk ogrodowy to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi ona z rejonów takich jak Iran, Pakistan oraz Afganistan, jednak obecnie występuje już w większości państw na świecie. Również w Polsce …