Kuchnia lubelska

Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny potrawy musiały być proste, tanie i sycące. Na stołach królowały różnego rodzaju pierogi podawane najczęściej ze słoniną. Faszerowano je serem, kaszą gryczaną i jaglaną, kapustą, grzybami i mięsem. Jednym z wyróżniający ten region dań jest pieróg biłgorajski (krupniak), który jest rodzajem placka. Przygotowuje się go z ziemniaków, sera białego i kaszy gryczanej. Wyglądem przypomina pasztet. Podstawą chłopskiego jedzenia była kasza podawana z różnymi sosami lub jako składnik farszu gołąbków zawijanych w liście kapusty. Tanim daniem była prażucha – zupa przygotowana z prażonej na patelni mąki zalanej wodą z dodatkiem słoniny. Żydowski rodowód ma forszmak, zupa-gulasz przygotowywana z mięsa ogórków i koncentratu pomidorowego. Tradycyjnym wypiekiem tych regionów jest cebularz – bułka z dodatkiem cebuli z makiem. Lubelszczyzna słynęła na całą Polskę z produkcji miodów pitnych, którymi raczyła się dawna szlachta. Równie długa jest w tym regionie tradycja piwowarska.

Comments are closed.

W temacie
  • Korzystanie z kuchni wysokiego rodzajuKorzystanie z kuchni wysokiego rodzaju
    Kuchnia jest miejscem, w którym tak czy inaczej spędzamy bardzo wiele czasu. Jest to dla nas miejsce, w jakim faktycznie jest niebywała okazja do stosowania na przykład z wszelakiego pokroju …
  • Kuchnia i smaki dla odważnychKuchnia i smaki dla odważnych
    Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej …