Kuchnia lubelska

Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny potrawy musiały być proste, tanie i sycące. Na stołach królowały różnego rodzaju pierogi podawane najczęściej ze słoniną. Faszerowano je serem, kaszą gryczaną i jaglaną, kapustą, grzybami i mięsem. Jednym z wyróżniający ten region dań jest pieróg biłgorajski (krupniak), który jest rodzajem placka. Przygotowuje się go z ziemniaków, sera białego i kaszy gryczanej. Wyglądem przypomina pasztet. Podstawą chłopskiego jedzenia była kasza podawana z różnymi sosami lub jako składnik farszu gołąbków zawijanych w liście kapusty. Tanim daniem była prażucha – zupa przygotowana z prażonej na patelni mąki zalanej wodą z dodatkiem słoniny. Żydowski rodowód ma forszmak, zupa-gulasz przygotowywana z mięsa ogórków i koncentratu pomidorowego. Tradycyjnym wypiekiem tych regionów jest cebularz – bułka z dodatkiem cebuli z makiem. Lubelszczyzna słynęła na całą Polskę z produkcji miodów pitnych, którymi raczyła się dawna szlachta. Równie długa jest w tym regionie tradycja piwowarska.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia na styl klasyczny
    Każdy lubi miejsce jakim jest kuchnia. Spędzamy tam zwykle dość dużo swojego własnego czasu w trakcie, którego przygotujemy posiłki lub raczymy się napojami takimi jak chociażby kawa z poranną gazetą. …
  • Różne sposoby na gotowanie
    Różnych sposobów na to, aby coś ciekawego móc ugotować, można się dopatrzeć całe setki. Jest w nich praktycznie wszystko, co nas w jakiś sposób interesuje, jak i zmienia nasze smaki, …