Kuchnia lubelska

Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny potrawy musiały być proste, tanie i sycące. Na stołach królowały różnego rodzaju pierogi podawane najczęściej ze słoniną. Faszerowano je serem, kaszą gryczaną i jaglaną, kapustą, grzybami i mięsem. Jednym z wyróżniający ten region dań jest pieróg biłgorajski (krupniak), który jest rodzajem placka. Przygotowuje się go z ziemniaków, sera białego i kaszy gryczanej. Wyglądem przypomina pasztet. Podstawą chłopskiego jedzenia była kasza podawana z różnymi sosami lub jako składnik farszu gołąbków zawijanych w liście kapusty. Tanim daniem była prażucha – zupa przygotowana z prażonej na patelni mąki zalanej wodą z dodatkiem słoniny. Żydowski rodowód ma forszmak, zupa-gulasz przygotowywana z mięsa ogórków i koncentratu pomidorowego. Tradycyjnym wypiekiem tych regionów jest cebularz – bułka z dodatkiem cebuli z makiem. Lubelszczyzna słynęła na całą Polskę z produkcji miodów pitnych, którymi raczyła się dawna szlachta. Równie długa jest w tym regionie tradycja piwowarska.

Comments are closed.

W temacie
  • Gotowanie bez tłuszczuGotowanie bez tłuszczu
    Coraz bardziej w naszym kraju ludzie zaczynają zwracać uwagę na to, że zaczynają masowo tyć i nie mogą nic poradzić względem tego, aby zatrzymać owy efekt. W wielu wypadkach zaczyna …
  • Zioła w kuchniZioła w kuchni
    Przygotowanie różnorodnych potraw oraz dań wymaga nie tylko posiadania odpowiednich produktów podstawowych, ale także właściwego dopasowania ziół. To właśnie zioła sprawiają, że nasze wyroby tak pięknie pachną oraz tak różnorodnie …