Kuchnia lubelska

Południowo-wschodnia część Polski od dawna była miejscem zetknięcia się cywilizacji Wschodu i Zachodu. Ścierają się tutaj wpływy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Z powodu ubóstwa ludności zamieszkującej te tereny potrawy musiały być proste, tanie i sycące. Na stołach królowały różnego rodzaju pierogi podawane najczęściej ze słoniną. Faszerowano je serem, kaszą gryczaną i jaglaną, kapustą, grzybami i mięsem. Jednym z wyróżniający ten region dań jest pieróg biłgorajski (krupniak), który jest rodzajem placka. Przygotowuje się go z ziemniaków, sera białego i kaszy gryczanej. Wyglądem przypomina pasztet. Podstawą chłopskiego jedzenia była kasza podawana z różnymi sosami lub jako składnik farszu gołąbków zawijanych w liście kapusty. Tanim daniem była prażucha – zupa przygotowana z prażonej na patelni mąki zalanej wodą z dodatkiem słoniny. Żydowski rodowód ma forszmak, zupa-gulasz przygotowywana z mięsa ogórków i koncentratu pomidorowego. Tradycyjnym wypiekiem tych regionów jest cebularz – bułka z dodatkiem cebuli z makiem. Lubelszczyzna słynęła na całą Polskę z produkcji miodów pitnych, którymi raczyła się dawna szlachta. Równie długa jest w tym regionie tradycja piwowarska.

Comments are closed.

W temacie
  • Francuskie specjałyFrancuskie specjały
    Choć na pierwszy rzut oka kuchnia francuska kojarzy nam się, bardzo stereotypowo zresztą, ze ślimakami i żabimi udkami, to tak naprawdę w naszej kuchni na co dzień pojawia się wiele …
  • Sałatki owocoweSałatki owocowe
    Wiele osób nie może się obejść w ciągu dnia bez spróbowania chociaż odrobiny słodyczy, które mogły by szybko i bez problemów poprawić ich nastrój. W wielu wypadkach zbyt duża ilość …