Kuchnia kantońska

Kuchnia kantońska to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie kuchni chińskich. Wyewoluowała ona na południu Chin, w prowincji Guangdong. Jej popularność na całym świecie jest głównie zasługą imigrantów, którzy zakładając restauracje na zachodzi przyczynili się do rozpowszechniania tej kuchni. Obfituje ona w dużą ilość produktów, których normalny Europejczyk z pewnością nigdy nie włożyłby do ust. Dzieje się tak dlatego, że kuchnia ta kształtowała się w środowiskach biednych gdzie jedzono wszystko, co nadawało się do jedzenia. Podstawą tej sztuki kulinarnej jest ryż, rzadko spożywa się tutaj makaron, o ziemniakach nie wspominając. Kuchnia ta jest również bardzo oszczędna w tłuszcz oraz przyprawy co sprawia, że jest również zdrowa. Poza tym potrawy kantońskie najczęściej zawierają w sobie różnego rodzaju mięso. Najczęściej używana jest wołowina, wieprzowina, mięso kurczaka, ale również węży, ślimaków, psów jak również wróbli. Ponadto bardzo często spożywa się również owoce morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Owoce i warzywaOwoce i warzywa
    Owoce i warzywa to doskonałe składniki codziennego jadłospisu. Powinno się je jeść w jak największych ilościach, na pewno większych niż standardowo wykorzystujemy. Jesteśmy przyzwyczajeni do sezonowych fascynacji owocami i niektórymi …
  • Sałatki owocoweSałatki owocowe
    Wiele osób nie może się obejść w ciągu dnia bez spróbowania chociaż odrobiny słodyczy, które mogły by szybko i bez problemów poprawić ich nastrój. W wielu wypadkach zbyt duża ilość …