Kuchnia kantońska

Kuchnia kantońska to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie kuchni chińskich. Wyewoluowała ona na południu Chin, w prowincji Guangdong. Jej popularność na całym świecie jest głównie zasługą imigrantów, którzy zakładając restauracje na zachodzi przyczynili się do rozpowszechniania tej kuchni. Obfituje ona w dużą ilość produktów, których normalny Europejczyk z pewnością nigdy nie włożyłby do ust. Dzieje się tak dlatego, że kuchnia ta kształtowała się w środowiskach biednych gdzie jedzono wszystko, co nadawało się do jedzenia. Podstawą tej sztuki kulinarnej jest ryż, rzadko spożywa się tutaj makaron, o ziemniakach nie wspominając. Kuchnia ta jest również bardzo oszczędna w tłuszcz oraz przyprawy co sprawia, że jest również zdrowa. Poza tym potrawy kantońskie najczęściej zawierają w sobie różnego rodzaju mięso. Najczęściej używana jest wołowina, wieprzowina, mięso kurczaka, ale również węży, ślimaków, psów jak również wróbli. Ponadto bardzo często spożywa się również owoce morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Podział majątku przy rozwodziePodział majątku przy rozwodzie
    Rozwód. Kiedy małżeństwo popada, w coraz większy kryzys zastanawiamy się co robić dalej. Sytuacja wydaje się tym gorsza, gdy dwóch ludzi łączy o wiele więcej niż im się wydaje. Wspólni …
  • Grzyby w naszej domowej kuchniGrzyby w naszej domowej kuchni
    Zastosowanie grzybów w kuchni jest bardzo szerokie. Wielu z nas aktywnie oddaje się grzybobraniom oraz przetwarza zebrane owoce lasu na swoje potrzeby kulinarne. Stosujemy grzyby suszone oraz takie, które wekujemy …