Kuchnia kantońska

Kuchnia kantońska to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie kuchni chińskich. Wyewoluowała ona na południu Chin, w prowincji Guangdong. Jej popularność na całym świecie jest głównie zasługą imigrantów, którzy zakładając restauracje na zachodzi przyczynili się do rozpowszechniania tej kuchni. Obfituje ona w dużą ilość produktów, których normalny Europejczyk z pewnością nigdy nie włożyłby do ust. Dzieje się tak dlatego, że kuchnia ta kształtowała się w środowiskach biednych gdzie jedzono wszystko, co nadawało się do jedzenia. Podstawą tej sztuki kulinarnej jest ryż, rzadko spożywa się tutaj makaron, o ziemniakach nie wspominając. Kuchnia ta jest również bardzo oszczędna w tłuszcz oraz przyprawy co sprawia, że jest również zdrowa. Poza tym potrawy kantońskie najczęściej zawierają w sobie różnego rodzaju mięso. Najczęściej używana jest wołowina, wieprzowina, mięso kurczaka, ale również węży, ślimaków, psów jak również wróbli. Ponadto bardzo często spożywa się również owoce morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Surowa ryba na światowych stołach
    Chyba najpopularniejszymi restauracjami w ostatnim czasie stały się bary sushi. Ta tadycyjna japońska potrawa zdobyła popularność najpierw w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Obecnie w Polsce istniej kilkaset …
  • Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej
    Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z …