Kuchnia kantońska

Kuchnia kantońska to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych na świecie kuchni chińskich. Wyewoluowała ona na południu Chin, w prowincji Guangdong. Jej popularność na całym świecie jest głównie zasługą imigrantów, którzy zakładając restauracje na zachodzi przyczynili się do rozpowszechniania tej kuchni. Obfituje ona w dużą ilość produktów, których normalny Europejczyk z pewnością nigdy nie włożyłby do ust. Dzieje się tak dlatego, że kuchnia ta kształtowała się w środowiskach biednych gdzie jedzono wszystko, co nadawało się do jedzenia. Podstawą tej sztuki kulinarnej jest ryż, rzadko spożywa się tutaj makaron, o ziemniakach nie wspominając. Kuchnia ta jest również bardzo oszczędna w tłuszcz oraz przyprawy co sprawia, że jest również zdrowa. Poza tym potrawy kantońskie najczęściej zawierają w sobie różnego rodzaju mięso. Najczęściej używana jest wołowina, wieprzowina, mięso kurczaka, ale również węży, ślimaków, psów jak również wróbli. Ponadto bardzo często spożywa się również owoce morza.

Comments are closed.

W temacie
  • Suplementy omega 3Suplementy omega 3
    Ważny składnik diety. Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wiele substancji. Niektóre z nich wytwarza sam, inne z kolei trzeba dostarczać sobie z pożywieniem. Dotyczy to na przykład kwasów tłuszczowych …
  • DomokrążcyDomokrążcy
    Niejednokrotnie do drzwi mojego domu pukają sprzedawcy obwoźni. Oferują oni wiele rzeczy. Ostatnio dysponowali sprzętem kuchennym i przedmiotami kuchennymi. Ceny także były zaskakująco niskie, co od razu dało mi do …