Kuchnia indyjska

Jedną z wyjątkowych sztuk kulinarnych jest kuchnia indyjska, która to jest dla nas Europejczyków niezwykle egzotyczna. Charakterystyczny jest fakt, że jest to kuchnia nader zróżnicowana, która to wyróżnia się podziałem na kuchnię południa oraz północy. Jednakże patrząc na temat bardziej szczegółowo możemy także zauważyć, że istnieje także podział na kuchnię wschodnią i zachodnią. Mówiąc o kuchni wschodniej zaliczamy do niej przede wszystkim kuchnię bombajską. Najbardziej znanymi potrawami tutaj są kaczka po bombajsku, ale także chałwa. Z kolei na kuchnię północną bardzo wielki wpływ ma islam. W rejonie tym nie spożywa się wołowiny, lecz jest ona zastępowana mięsem z kurczaka. Warto także wspomnieć, że na północy Indii przeważa uprawa pszenicy. To powoduje, że powszechne są tutaj chlebki, które to mają kształt dużych placków. W tym rejonie także przygotowuje się bardzo często wołowinę po mogolsku zaś smakowitym daniem jest curry. Popularnym produktem jest tutaj soczewica, która to dodawana jest niemal do każdego posiłku. Indyjska kuchnia wschodu wyróżnia się wielką ilością ryżu oraz ryb. Z kolei Indyjska kuchnia południa to szeroki zestaw dań wegetariańskich oraz zakaz spożywania wołowiny.

Comments are closed.

W temacie
  • Dziecko gotująceDziecko gotujące
    Czy wiesz, że dziecko trzeba nauczyć gotować jak najwcześniej po to, aby poruszało się sprawnie w kuchni. Ludzie, którzy zaniedbają ten obszar rozwoju młodocianego człowieka robią mu dużą krzywdę, ponieważ …
  • Sale weselne pod poznaniemSale weselne pod poznaniem
    Czy sale weselne pod Poznaniem cieszą się dużym zainteresowaniem?. Organizowanie dnia ślubu często rozpoczynamy od wyboru terminu. Z pewnością, dzień, w którym chcemy się pobrać uzależniamy od kilku czynników. Jednym …