Kuchnia indyjska

Jedną z wyjątkowych sztuk kulinarnych jest kuchnia indyjska, która to jest dla nas Europejczyków niezwykle egzotyczna. Charakterystyczny jest fakt, że jest to kuchnia nader zróżnicowana, która to wyróżnia się podziałem na kuchnię południa oraz północy. Jednakże patrząc na temat bardziej szczegółowo możemy także zauważyć, że istnieje także podział na kuchnię wschodnią i zachodnią. Mówiąc o kuchni wschodniej zaliczamy do niej przede wszystkim kuchnię bombajską. Najbardziej znanymi potrawami tutaj są kaczka po bombajsku, ale także chałwa. Z kolei na kuchnię północną bardzo wielki wpływ ma islam. W rejonie tym nie spożywa się wołowiny, lecz jest ona zastępowana mięsem z kurczaka. Warto także wspomnieć, że na północy Indii przeważa uprawa pszenicy. To powoduje, że powszechne są tutaj chlebki, które to mają kształt dużych placków. W tym rejonie także przygotowuje się bardzo często wołowinę po mogolsku zaś smakowitym daniem jest curry. Popularnym produktem jest tutaj soczewica, która to dodawana jest niemal do każdego posiłku. Indyjska kuchnia wschodu wyróżnia się wielką ilością ryżu oraz ryb. Z kolei Indyjska kuchnia południa to szeroki zestaw dań wegetariańskich oraz zakaz spożywania wołowiny.

Comments are closed.

W temacie
  • Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnejWpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej
    Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z …
  • Pomoce domowe to dobry pomysłPomoce domowe to dobry pomysł
    Nowoczesne czasy, rozwój to co naturalne zaczynają zastępować maszyny. Szczególnie zauważone jest to w świecie kuchni, gdzie praktycznie wszystko może zrobić maszyna. Dawniej najefektowniejsze były ręce, teraz wystarczy wszystkie składniki …