Kuchnia indyjska

Jedną z wyjątkowych sztuk kulinarnych jest kuchnia indyjska, która to jest dla nas Europejczyków niezwykle egzotyczna. Charakterystyczny jest fakt, że jest to kuchnia nader zróżnicowana, która to wyróżnia się podziałem na kuchnię południa oraz północy. Jednakże patrząc na temat bardziej szczegółowo możemy także zauważyć, że istnieje także podział na kuchnię wschodnią i zachodnią. Mówiąc o kuchni wschodniej zaliczamy do niej przede wszystkim kuchnię bombajską. Najbardziej znanymi potrawami tutaj są kaczka po bombajsku, ale także chałwa. Z kolei na kuchnię północną bardzo wielki wpływ ma islam. W rejonie tym nie spożywa się wołowiny, lecz jest ona zastępowana mięsem z kurczaka. Warto także wspomnieć, że na północy Indii przeważa uprawa pszenicy. To powoduje, że powszechne są tutaj chlebki, które to mają kształt dużych placków. W tym rejonie także przygotowuje się bardzo często wołowinę po mogolsku zaś smakowitym daniem jest curry. Popularnym produktem jest tutaj soczewica, która to dodawana jest niemal do każdego posiłku. Indyjska kuchnia wschodu wyróżnia się wielką ilością ryżu oraz ryb. Z kolei Indyjska kuchnia południa to szeroki zestaw dań wegetariańskich oraz zakaz spożywania wołowiny.

Comments are closed.

W temacie
  • Grzyby w naszej domowej kuchni
    Zastosowanie grzybów w kuchni jest bardzo szerokie. Wielu z nas aktywnie oddaje się grzybobraniom oraz przetwarza zebrane owoce lasu na swoje potrzeby kulinarne. Stosujemy grzyby suszone oraz takie, które wekujemy …
  • Gotowanie na ekranie
    Gotowanie jest codziennością naszego życia. W każdym domu musi znaleźć się osoba, która będzie sprawowała pieczę nad tym obowiązkiem. Ludzie dzielą się na takich, którzy lubią gotować, bo to kochają, …