Kuchnia i smaki dla odważnych

Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej strony realizuje mroczne fascynacje w kuchni. Z punktu widzenia wegetarianina takie mordercze instynkty tkwią w każdym tradycyjnie jedzącym i gotującym człowieku. Mord i żądza krwi w oczach dobrotliwej staruszki pochylającej się z tasakiem w ręku nad zwłokami kurczaka albo wyraz dzikiej satysfakcji wymalowane na twarzy miłego, pulchnego pana z sąsiedztwa, pastwiącego się nad kawałkiem mięsa za pomocą tłuczka to lekkie przejaskrawienie. Bardziej skłaniamy się ku eksperymentom innego rodzaju. Jedzenie podrobów, owoców morza, wszelkiego rodzaju larw, ślimaków, żab i innych równie sympatycznych żyjątek bądź też warzyw mogących śmiało swą mocą konkurować z niejednym kwasem stanowią prawdziwe wyzwanie dla odważnych. Dodać można jeszcze do tej listy kilka tradycyjnych tu i ówdzie sposobów przygotowywania potraw, z których najciekawszym jest kiszenie mięsa przez kilka miesięcy poprzez zakopanie wyżej wymienionego w ziemi.

Comments are closed.

W temacie
  • Klub malucha BemowoKlub malucha Bemowo
    Klub malucha – Bemowo. W życiu każdego małego człowieka nadchodzi moment, w którym musi na chwilę rozstać się z rodzicami. Wiek przedszkolny to piękny okres w życiu każdego dziecka. Warto …
  • Naturalna witamina dNaturalna witamina d
    Skąd pobierana jest naturalna witamina d?. Aby nasz organizm był silny i zdrowy, bezwzględnie potrzebny jest mu silny układ kostny. Z kolei, aby mieć silne kości niezbędna jest nam naturalna …