Kuchnia i smaki dla odważnych

Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej strony realizuje mroczne fascynacje w kuchni. Z punktu widzenia wegetarianina takie mordercze instynkty tkwią w każdym tradycyjnie jedzącym i gotującym człowieku. Mord i żądza krwi w oczach dobrotliwej staruszki pochylającej się z tasakiem w ręku nad zwłokami kurczaka albo wyraz dzikiej satysfakcji wymalowane na twarzy miłego, pulchnego pana z sąsiedztwa, pastwiącego się nad kawałkiem mięsa za pomocą tłuczka to lekkie przejaskrawienie. Bardziej skłaniamy się ku eksperymentom innego rodzaju. Jedzenie podrobów, owoców morza, wszelkiego rodzaju larw, ślimaków, żab i innych równie sympatycznych żyjątek bądź też warzyw mogących śmiało swą mocą konkurować z niejednym kwasem stanowią prawdziwe wyzwanie dla odważnych. Dodać można jeszcze do tej listy kilka tradycyjnych tu i ówdzie sposobów przygotowywania potraw, z których najciekawszym jest kiszenie mięsa przez kilka miesięcy poprzez zakopanie wyżej wymienionego w ziemi.

Comments are closed.

W temacie
  • Wynajem sal weselnych poznańWynajem sal weselnych poznań
    Wynajem sal weselnych w Poznaniu. Niewątpliwie, jednym z najważniejszych wydarzeń w życiu każdego z nas jest wesele. Długie miesiące, które spędzamy na planowaniu nawet najdrobniejszych szczegółów związanych z uroczystością przekładają …
  • Ciasteczka na choinkęCiasteczka na choinkę
    W momencie kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia coraz więcej osób zaczyna nieustannie myśleć o takich rzeczach jak Mikołaj i choinka. Trzeba więc przyznać, że świąteczna atmosfera zwykle coraz bardziej …