Kuchnia i smaki dla odważnych

Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej strony realizuje mroczne fascynacje w kuchni. Z punktu widzenia wegetarianina takie mordercze instynkty tkwią w każdym tradycyjnie jedzącym i gotującym człowieku. Mord i żądza krwi w oczach dobrotliwej staruszki pochylającej się z tasakiem w ręku nad zwłokami kurczaka albo wyraz dzikiej satysfakcji wymalowane na twarzy miłego, pulchnego pana z sąsiedztwa, pastwiącego się nad kawałkiem mięsa za pomocą tłuczka to lekkie przejaskrawienie. Bardziej skłaniamy się ku eksperymentom innego rodzaju. Jedzenie podrobów, owoców morza, wszelkiego rodzaju larw, ślimaków, żab i innych równie sympatycznych żyjątek bądź też warzyw mogących śmiało swą mocą konkurować z niejednym kwasem stanowią prawdziwe wyzwanie dla odważnych. Dodać można jeszcze do tej listy kilka tradycyjnych tu i ówdzie sposobów przygotowywania potraw, z których najciekawszym jest kiszenie mięsa przez kilka miesięcy poprzez zakopanie wyżej wymienionego w ziemi.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia światowaKuchnia światowa
    Kuchnia na świecie jest bardzo zróżnicowana. Nigdy nie było tak, że wszyscy w każdym miejscu świata jedli to samo. Wręcz przeciwnie, każdy region ma swoje własne zamiłowania i swoje własne …
  • Aby pieczeń nie była zbyt suchaAby pieczeń nie była zbyt sucha
    W naszej kuchni bardzo dużą popularnością cieszą się pieczenie mięsne, często są przyrządzane w domu, według receptur naszych babć. Samodzielne przygotowywanie takich pieczeni jest tym bardziej uzasadnione, że wędliny tego …