Kuchnia i smaki dla odważnych

Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej strony realizuje mroczne fascynacje w kuchni. Z punktu widzenia wegetarianina takie mordercze instynkty tkwią w każdym tradycyjnie jedzącym i gotującym człowieku. Mord i żądza krwi w oczach dobrotliwej staruszki pochylającej się z tasakiem w ręku nad zwłokami kurczaka albo wyraz dzikiej satysfakcji wymalowane na twarzy miłego, pulchnego pana z sąsiedztwa, pastwiącego się nad kawałkiem mięsa za pomocą tłuczka to lekkie przejaskrawienie. Bardziej skłaniamy się ku eksperymentom innego rodzaju. Jedzenie podrobów, owoców morza, wszelkiego rodzaju larw, ślimaków, żab i innych równie sympatycznych żyjątek bądź też warzyw mogących śmiało swą mocą konkurować z niejednym kwasem stanowią prawdziwe wyzwanie dla odważnych. Dodać można jeszcze do tej listy kilka tradycyjnych tu i ówdzie sposobów przygotowywania potraw, z których najciekawszym jest kiszenie mięsa przez kilka miesięcy poprzez zakopanie wyżej wymienionego w ziemi.

Comments are closed.

W temacie
  • Przepisy na obiady
    Najlepsze przepisy można znaleźć w dzisiejszych czasach w wielu różnych miejscach. Ale ogromną popularnością – jak łatwo zauważyć – cieszy się obecnie Internet. To właśnie tam można znaleźć wszystko to, …
  • Kardigan damski xxl
    Gdzie można zakupić kardigan damski xxl?. Wprawdzie branża odzieżowa jest bardzo rozwinięta i w każdym większym mieście znaleźć możemy liczne sklepy odzieżowe, panie o większych rozmiarach nierzadko mają problem, żeby …