Kuchnia i smaki dla odważnych

Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej strony realizuje mroczne fascynacje w kuchni. Z punktu widzenia wegetarianina takie mordercze instynkty tkwią w każdym tradycyjnie jedzącym i gotującym człowieku. Mord i żądza krwi w oczach dobrotliwej staruszki pochylającej się z tasakiem w ręku nad zwłokami kurczaka albo wyraz dzikiej satysfakcji wymalowane na twarzy miłego, pulchnego pana z sąsiedztwa, pastwiącego się nad kawałkiem mięsa za pomocą tłuczka to lekkie przejaskrawienie. Bardziej skłaniamy się ku eksperymentom innego rodzaju. Jedzenie podrobów, owoców morza, wszelkiego rodzaju larw, ślimaków, żab i innych równie sympatycznych żyjątek bądź też warzyw mogących śmiało swą mocą konkurować z niejednym kwasem stanowią prawdziwe wyzwanie dla odważnych. Dodać można jeszcze do tej listy kilka tradycyjnych tu i ówdzie sposobów przygotowywania potraw, z których najciekawszym jest kiszenie mięsa przez kilka miesięcy poprzez zakopanie wyżej wymienionego w ziemi.

Comments are closed.

W temacie
  • Wypożyczalnia aut dla firm małopolska
    Wypożyczalnia aut dla firm w Małopolsce. Wypożyczalnie aut to coraz częściej spotykane usługi w naszym kraju. Wielu osobom, jak również firmom, bardziej kalkuluje się wypożyczyć w razie potrzeby samochód, niż …
  • Zioła w kuchni
    Przygotowanie różnorodnych potraw oraz dań wymaga nie tylko posiadania odpowiednich produktów podstawowych, ale także właściwego dopasowania ziół. To właśnie zioła sprawiają, że nasze wyroby tak pięknie pachną oraz tak różnorodnie …