Kuchnia hiszpańska zdrowa i smaczna

Kto chociaż raz był w Hiszpanii doskonale wie jaką wagę mieszkańcy tego kraju przywiązują do spożywania posiłków. W czasie siesty nie liczy się nic innego jak tylko dobrze zjeść i odpocząć. Hiszpanie często stołują się w restauracjach, do których wybierają się ze znajomymi lub z rodziną. Ich menu jest bardzo bogate w owoce morza, ryby, warzywa oraz owoce. Najbardziej znana potrawą jest paella przygotowywana z ryżu, krewetek, małż, kalmarów, a także warzyw. Niezbędną przyprawą nadającą jej żółtawy kolor jest niezwykle drogi, lecz bardzo ceniony przez Hiszpanów szafran. Ciekawostka mogą być również pewnego rodzaju chipsy, które jednak nie są wykonywane z ziemniaków, lecz smażonych na głębokim tłuszczu skórek drobiowych, a także jamon, pyszna a zarazem droga szynka, która jest suszona nawet przez kilka lat, dzięki temu nabiera smaki i specyficznego aromatu, którym mieszkańcy tego kraju niesamowicie się zachwycają. Jeśli chodzi o wędliny, znakiem rozpoznawczym jest kiełbasa chorizo, z bardzo dużą zawartością słodkiej oraz ostrej papryki.

Comments are closed.

W temacie
  • Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównejJak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej
    Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w …
  • Chęć bycia kucharzemChęć bycia kucharzem
    Jeśli chodzi o naszą przyszłość, każdy z nas z pewnością ma wobec niej pewne plany. Mimo tego, iż niekiedy nie wiemy po prostu, do jakiej szkoły powinniśmy iść czy też …