Kuchnia hiszpańska zdrowa i smaczna

Kto chociaż raz był w Hiszpanii doskonale wie jaką wagę mieszkańcy tego kraju przywiązują do spożywania posiłków. W czasie siesty nie liczy się nic innego jak tylko dobrze zjeść i odpocząć. Hiszpanie często stołują się w restauracjach, do których wybierają się ze znajomymi lub z rodziną. Ich menu jest bardzo bogate w owoce morza, ryby, warzywa oraz owoce. Najbardziej znana potrawą jest paella przygotowywana z ryżu, krewetek, małż, kalmarów, a także warzyw. Niezbędną przyprawą nadającą jej żółtawy kolor jest niezwykle drogi, lecz bardzo ceniony przez Hiszpanów szafran. Ciekawostka mogą być również pewnego rodzaju chipsy, które jednak nie są wykonywane z ziemniaków, lecz smażonych na głębokim tłuszczu skórek drobiowych, a także jamon, pyszna a zarazem droga szynka, która jest suszona nawet przez kilka lat, dzięki temu nabiera smaki i specyficznego aromatu, którym mieszkańcy tego kraju niesamowicie się zachwycają. Jeśli chodzi o wędliny, znakiem rozpoznawczym jest kiełbasa chorizo, z bardzo dużą zawartością słodkiej oraz ostrej papryki.

Comments are closed.

W temacie
  • Napoje, które spożywamy każdego dniaNapoje, które spożywamy każdego dnia
    Mówiąc o kuchni i różnych potrawach z nią związanych, nie powinniśmy zapominać o napojach. Jak wiadomo najzdrowsza jest woda mineralna nie gazowana. Nasz organizm potrzebuje abyśmy mu dostarczyli około trzech …
  • Zbawcze parowaryZbawcze parowary
    Sporo osób w dzisiejszych czasach szuka dla siebie takich elementów dzięki, którym będą mogli naprawdę dobrze i zdrowo jeść. Nie lubimy już tak bardzo potraw, które tak naprawdę nie miały …