Kuchnia hiszpańska zdrowa i smaczna

Kto chociaż raz był w Hiszpanii doskonale wie jaką wagę mieszkańcy tego kraju przywiązują do spożywania posiłków. W czasie siesty nie liczy się nic innego jak tylko dobrze zjeść i odpocząć. Hiszpanie często stołują się w restauracjach, do których wybierają się ze znajomymi lub z rodziną. Ich menu jest bardzo bogate w owoce morza, ryby, warzywa oraz owoce. Najbardziej znana potrawą jest paella przygotowywana z ryżu, krewetek, małż, kalmarów, a także warzyw. Niezbędną przyprawą nadającą jej żółtawy kolor jest niezwykle drogi, lecz bardzo ceniony przez Hiszpanów szafran. Ciekawostka mogą być również pewnego rodzaju chipsy, które jednak nie są wykonywane z ziemniaków, lecz smażonych na głębokim tłuszczu skórek drobiowych, a także jamon, pyszna a zarazem droga szynka, która jest suszona nawet przez kilka lat, dzięki temu nabiera smaki i specyficznego aromatu, którym mieszkańcy tego kraju niesamowicie się zachwycają. Jeśli chodzi o wędliny, znakiem rozpoznawczym jest kiełbasa chorizo, z bardzo dużą zawartością słodkiej oraz ostrej papryki.

Comments are closed.

W temacie
  • Lubczyk
    Lubczyk ogrodowy to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi ona z rejonów takich jak Iran, Pakistan oraz Afganistan, jednak obecnie występuje już w większości państw na świecie. Również w Polsce …
  • Goryczka – do czego pasuje?
    Choć wydawać by się mogło, że rzeczy gorzkie nie mogą dobrze smakować, to realia w tym zakresie są zupełnie inne i warto sobie z tego na pewno zdać sprawę. Okazuje …