Kuchnia hiszpańska zdrowa i smaczna

Kto chociaż raz był w Hiszpanii doskonale wie jaką wagę mieszkańcy tego kraju przywiązują do spożywania posiłków. W czasie siesty nie liczy się nic innego jak tylko dobrze zjeść i odpocząć. Hiszpanie często stołują się w restauracjach, do których wybierają się ze znajomymi lub z rodziną. Ich menu jest bardzo bogate w owoce morza, ryby, warzywa oraz owoce. Najbardziej znana potrawą jest paella przygotowywana z ryżu, krewetek, małż, kalmarów, a także warzyw. Niezbędną przyprawą nadającą jej żółtawy kolor jest niezwykle drogi, lecz bardzo ceniony przez Hiszpanów szafran. Ciekawostka mogą być również pewnego rodzaju chipsy, które jednak nie są wykonywane z ziemniaków, lecz smażonych na głębokim tłuszczu skórek drobiowych, a także jamon, pyszna a zarazem droga szynka, która jest suszona nawet przez kilka lat, dzięki temu nabiera smaki i specyficznego aromatu, którym mieszkańcy tego kraju niesamowicie się zachwycają. Jeśli chodzi o wędliny, znakiem rozpoznawczym jest kiełbasa chorizo, z bardzo dużą zawartością słodkiej oraz ostrej papryki.

Comments are closed.

W temacie
  • Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnejWpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej
    Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z …
  • Gotowanie bez tłuszczuGotowanie bez tłuszczu
    Coraz bardziej w naszym kraju ludzie zaczynają zwracać uwagę na to, że zaczynają masowo tyć i nie mogą nic poradzić względem tego, aby zatrzymać owy efekt. W wielu wypadkach zaczyna …