Jedzenie za tysiące dolarów

Zdziwienie u wielu może wywołać fakt, że na listach najdroższych potraw i produktów kulinarnych znajdują się aż dwa spokrewnione ze sobą owoce, obydwa wywodzące się z Japonii. Pierwszy z nich, melon Yubari osiągnął rekordową cenę 20,000$ za sztukę. Drugi to arbuz Dansuke, który był raz sprzedany za nieco mniejszą, aczkolwiek również zawrotną kwotę 6,100$. Wśród najdroższych potraw znajduje się także najdroższa pizza świata – Pizza Royale 007 przyrządzana przez szkockiego szefa kuchni, Domenico Crollę, zlicytowana w 2006 roku na charytatywnej aukcji za 4,200$. Pizza ta to rzeczywiście Mount Everest jedzeniowego luksusu. Jej średnica wynosi trzydzieści centymetrów. Na cieniutkim cieście z mąki organicznej znajduje się tradycyjny sos pomidorowy, wędzony łosoś, medaliony z dziczyzny, kawior nasączony szampanem i homar marynowany w koniaku. Całość oprószona jest płatkami dwudziestoczterokaratowego złota. Aż chciałoby się powiedzieć „palce lizać!” jednak za taką cenę to chyba raczej nie wypada…

Comments are closed.

W temacie
  • Sposoby na szybkie i proste ubarwienie kuchni
    Kuchnia sama w sobie kojarzy się nam przede wszystkim z miejscem do przygotowywania potraw czy też napojów. Z drugiej strony pomijamy nader ważny wątek tego pomieszczenia, którym jest również funkcja …
  • Kuchnia obiektów gastronomicznych w małych miastach
    Małe miasteczka w Polsce są ciche, spokojne i urokliwe. W przeciwieństwie do dużych aglomeracji miejskich można w nich wypoczywać. Jednak do odpoczynku Konieczna jest odpowiednia baza hotelowa i gastronomiczna. Przyjezdni, …