Jedzenie za tysiące dolarów

Zdziwienie u wielu może wywołać fakt, że na listach najdroższych potraw i produktów kulinarnych znajdują się aż dwa spokrewnione ze sobą owoce, obydwa wywodzące się z Japonii. Pierwszy z nich, melon Yubari osiągnął rekordową cenę 20,000$ za sztukę. Drugi to arbuz Dansuke, który był raz sprzedany za nieco mniejszą, aczkolwiek również zawrotną kwotę 6,100$. Wśród najdroższych potraw znajduje się także najdroższa pizza świata – Pizza Royale 007 przyrządzana przez szkockiego szefa kuchni, Domenico Crollę, zlicytowana w 2006 roku na charytatywnej aukcji za 4,200$. Pizza ta to rzeczywiście Mount Everest jedzeniowego luksusu. Jej średnica wynosi trzydzieści centymetrów. Na cieniutkim cieście z mąki organicznej znajduje się tradycyjny sos pomidorowy, wędzony łosoś, medaliony z dziczyzny, kawior nasączony szampanem i homar marynowany w koniaku. Całość oprószona jest płatkami dwudziestoczterokaratowego złota. Aż chciałoby się powiedzieć „palce lizać!” jednak za taką cenę to chyba raczej nie wypada…

Comments are closed.

W temacie
  • Obiady tygodnioweObiady tygodniowe
    Kiedy zastanawiamy się w jaki prób rozpisać swój jadłospis na cały tydzień, można przede wszystkim zastosować prostą metodę. Można przykładowo w dni parzyste przygotowywać potrawy mięsne zaś w nieparzyste potrawy …
  • Turecka kuchnia to jest toTurecka kuchnia to jest to
    Każdy, kto odwiedził turecki kraj z pewnością zasmakował w tejże kuchni i był zadowolony. Jest to kuchnia przeznaczona zarówno do tych, którzy uwielbiają dobrze przygotowane mięsa, ale także dla tych, …