Jedzenie za tysiące dolarów

Zdziwienie u wielu może wywołać fakt, że na listach najdroższych potraw i produktów kulinarnych znajdują się aż dwa spokrewnione ze sobą owoce, obydwa wywodzące się z Japonii. Pierwszy z nich, melon Yubari osiągnął rekordową cenę 20,000$ za sztukę. Drugi to arbuz Dansuke, który był raz sprzedany za nieco mniejszą, aczkolwiek również zawrotną kwotę 6,100$. Wśród najdroższych potraw znajduje się także najdroższa pizza świata – Pizza Royale 007 przyrządzana przez szkockiego szefa kuchni, Domenico Crollę, zlicytowana w 2006 roku na charytatywnej aukcji za 4,200$. Pizza ta to rzeczywiście Mount Everest jedzeniowego luksusu. Jej średnica wynosi trzydzieści centymetrów. Na cieniutkim cieście z mąki organicznej znajduje się tradycyjny sos pomidorowy, wędzony łosoś, medaliony z dziczyzny, kawior nasączony szampanem i homar marynowany w koniaku. Całość oprószona jest płatkami dwudziestoczterokaratowego złota. Aż chciałoby się powiedzieć „palce lizać!” jednak za taką cenę to chyba raczej nie wypada…

Comments are closed.

W temacie
  • Produkowanie składników kulinarnychProdukowanie składników kulinarnych
    Aktualnie w wielkich miastach widać rosnące zainteresowanie tematyką odchudzania, ale także przy okazji – ogólnie zdrowego żywienia i sposobu zachowania jak najlepszej kondycji przez długie lata. Osoby mające zdrową sylwetką …
  • Francuskie specjałyFrancuskie specjały
    Choć na pierwszy rzut oka kuchnia francuska kojarzy nam się, bardzo stereotypowo zresztą, ze ślimakami i żabimi udkami, to tak naprawdę w naszej kuchni na co dzień pojawia się wiele …