Jak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwek

Półki sklepowe są pełne różnych gatunków oliwy – polska kuchnia stosunkowo niedawno temu zaprzyjaźniła się z oliwą, dlatego nie mamy takiego doświadczenia jak mieszkańcy Hiszpanii, Grecji i Włoch, którzy od setek lat produkują oliwę i używają jej w kuchni. Nie jesteśmy znawcami oliwy, w większości, wielu z nas kieruje się przy wyborze oliwy z oliwek ceną i ewentualnymi dodatkami smakowymi. Według ekspertów gastronomii, najlepszą oliwą jest hiszpańska extra vergine lub extra /extra vergine, pozyskana przy pomocy środków mechanicznych. Trzeba zwrócić uwagę, czy w butelce znajduje się czysta oliwa, czy jest to tylko olej z dodatkiem oliwy – taka mieszanka nie będzie zawierać związków korzystnych dla naszego zdrowia – polifenoli i witamin. Kolor oliwy z oliwek może być różny – od zielonego, poprzez żółty do złocistego. Trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma czerwonych lub pomarańczowych refleksów, które świadczą o zachodzącym procesie utlenienia zawartości butelki, czyli bardzo obniżonej jakości oliwy. Jeżeli chodzi o smak oliwy, może być bardzo różny, ale to sprawdzimy dopiero w domu. Drogą degustacji dojdziemy w końcu do naszego wybranego smaku – pikantne smaki oliwy świadczą o dobrej jakości oliwek, z których została wytłoczona.

Comments are closed.

W temacie
  • Surowa ryba na światowych stołachSurowa ryba na światowych stołach
    Chyba najpopularniejszymi restauracjami w ostatnim czasie stały się bary sushi. Ta tadycyjna japońska potrawa zdobyła popularność najpierw w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Obecnie w Polsce istniej kilkaset …
  • Kulinarne możliwościKulinarne możliwości
    Nowoczesny świat niesie każdemu z nas wiele możliwości, kuchnia i gotowanie stają się ciekawym pomysłem na spędzenie czasu z najbliższymi a także na zdobywanie nowych doświadczeń i umiejętności. Odpowiednia dieta …