Jak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwek

Półki sklepowe są pełne różnych gatunków oliwy – polska kuchnia stosunkowo niedawno temu zaprzyjaźniła się z oliwą, dlatego nie mamy takiego doświadczenia jak mieszkańcy Hiszpanii, Grecji i Włoch, którzy od setek lat produkują oliwę i używają jej w kuchni. Nie jesteśmy znawcami oliwy, w większości, wielu z nas kieruje się przy wyborze oliwy z oliwek ceną i ewentualnymi dodatkami smakowymi. Według ekspertów gastronomii, najlepszą oliwą jest hiszpańska extra vergine lub extra /extra vergine, pozyskana przy pomocy środków mechanicznych. Trzeba zwrócić uwagę, czy w butelce znajduje się czysta oliwa, czy jest to tylko olej z dodatkiem oliwy – taka mieszanka nie będzie zawierać związków korzystnych dla naszego zdrowia – polifenoli i witamin. Kolor oliwy z oliwek może być różny – od zielonego, poprzez żółty do złocistego. Trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma czerwonych lub pomarańczowych refleksów, które świadczą o zachodzącym procesie utlenienia zawartości butelki, czyli bardzo obniżonej jakości oliwy. Jeżeli chodzi o smak oliwy, może być bardzo różny, ale to sprawdzimy dopiero w domu. Drogą degustacji dojdziemy w końcu do naszego wybranego smaku – pikantne smaki oliwy świadczą o dobrej jakości oliwek, z których została wytłoczona.

Comments are closed.

W temacie
  • Domowa kuchnia to podstawaDomowa kuchnia to podstawa
    Choć zachwycamy się potrawami kuchni światowych i chcemy z nich czerpać pełnymi garściami, to tak naprawdę, szukamy tez w kuchni jakiegoś autentyzmu. Ze względu na to właśnie z całą pewnością …
  • Omega marine forte plusOmega marine forte plus
    Cenne kwasy tłuszczowe. Prawidłowa dieta musi dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Stanowi to nie tylko gwarancję zdrowia i świetnego samopoczucia, ale również zgrabnej sylwetki. Dlatego właśnie jadłospis powinien być …