Jak wybrać w sklepie najlepszą oliwę z oliwek

Półki sklepowe są pełne różnych gatunków oliwy – polska kuchnia stosunkowo niedawno temu zaprzyjaźniła się z oliwą, dlatego nie mamy takiego doświadczenia jak mieszkańcy Hiszpanii, Grecji i Włoch, którzy od setek lat produkują oliwę i używają jej w kuchni. Nie jesteśmy znawcami oliwy, w większości, wielu z nas kieruje się przy wyborze oliwy z oliwek ceną i ewentualnymi dodatkami smakowymi. Według ekspertów gastronomii, najlepszą oliwą jest hiszpańska extra vergine lub extra /extra vergine, pozyskana przy pomocy środków mechanicznych. Trzeba zwrócić uwagę, czy w butelce znajduje się czysta oliwa, czy jest to tylko olej z dodatkiem oliwy – taka mieszanka nie będzie zawierać związków korzystnych dla naszego zdrowia – polifenoli i witamin. Kolor oliwy z oliwek może być różny – od zielonego, poprzez żółty do złocistego. Trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma czerwonych lub pomarańczowych refleksów, które świadczą o zachodzącym procesie utlenienia zawartości butelki, czyli bardzo obniżonej jakości oliwy. Jeżeli chodzi o smak oliwy, może być bardzo różny, ale to sprawdzimy dopiero w domu. Drogą degustacji dojdziemy w końcu do naszego wybranego smaku – pikantne smaki oliwy świadczą o dobrej jakości oliwek, z których została wytłoczona.

Comments are closed.

W temacie
  • Smaki i aromaty
    Jest wiele rzeczy, czynników i przedmiotów jakie wpływają na nasze samopoczucie. Często zdarza się, że na widok drugiej osoby czujemy się znacznie lepiej, uśmiech sam wskakuje na twarz, a gdy …
  • Kuchnia na Wielkanoc
    Wiosna nie bez znaczenia wiąże się nam bezpośrednio z okresem Wielkanocy, która jest najważniejszym ze wszystkich elementów naszego kalendarza świąt. Jest to drugie po Bożym Narodzeniu święto katolickie, które daje …