Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej

Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w XV wieku, w tym kraju znanych jest największa ilość przepisów kulinarnych z tym warzywem. Bardzo lubią szparagi Niemcy i Belgowie, a największymi producentami i eksporterami są Holandia i Włochy. Do Polski szparagi dotarły w XVIII wieku i od razu przyjęły się na stołach najbogatszych. Najdelikatniejsze są szparagi białe, trzeba je jednak obrać z wierzchniej włóknistej skórki. Szparagi zielone są mniej delikatne, ale nie trzeba ich obierać. Wszystkie zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i witaminy C i B. Są nisko kaloryczne, dlatego można spożywać ich duże ilości, niestety, świeże tylko raz w roku – w maju. Szparagi nadadzą wyjątkowy i wykwintny charakter każdej potrawie. Zwykły omlet będzie iście królewskim daniem, jeżeli zapieczemy w nim szparagi. Przystawka z delikatnych szparagów z sosem holenderskim będzie znakomitym rozpoczęciem obiadu. Szparagi polane tartą bułką z masłem mogą być wręcz samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do głównego posiłku. Spróbujmy w najbliższym maju odkryć swój własny sposób na te wspaniałe warzywo.

Comments are closed.

W temacie
  • Naturalna witamina dNaturalna witamina d
    Skąd pobierana jest naturalna witamina d?. Aby nasz organizm był silny i zdrowy, bezwzględnie potrzebny jest mu silny układ kostny. Z kolei, aby mieć silne kości niezbędna jest nam naturalna …
  • Serwis ekspresów do kawy warszawaSerwis ekspresów do kawy warszawa
    Zepsuty ekspres do kawy? Nie naprawiaj go sam!. Twój ekspres do kawy nie ma łatwego życia, używany codziennie, czasem nawet kilka razy dziennie i napełniany niefiltrowaną wodą łatwo może się …