Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej

Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w XV wieku, w tym kraju znanych jest największa ilość przepisów kulinarnych z tym warzywem. Bardzo lubią szparagi Niemcy i Belgowie, a największymi producentami i eksporterami są Holandia i Włochy. Do Polski szparagi dotarły w XVIII wieku i od razu przyjęły się na stołach najbogatszych. Najdelikatniejsze są szparagi białe, trzeba je jednak obrać z wierzchniej włóknistej skórki. Szparagi zielone są mniej delikatne, ale nie trzeba ich obierać. Wszystkie zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i witaminy C i B. Są nisko kaloryczne, dlatego można spożywać ich duże ilości, niestety, świeże tylko raz w roku – w maju. Szparagi nadadzą wyjątkowy i wykwintny charakter każdej potrawie. Zwykły omlet będzie iście królewskim daniem, jeżeli zapieczemy w nim szparagi. Przystawka z delikatnych szparagów z sosem holenderskim będzie znakomitym rozpoczęciem obiadu. Szparagi polane tartą bułką z masłem mogą być wręcz samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do głównego posiłku. Spróbujmy w najbliższym maju odkryć swój własny sposób na te wspaniałe warzywo.

Comments are closed.

W temacie
  • Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnejWpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej
    Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z …
  • Różne sposoby na gotowanieRóżne sposoby na gotowanie
    Różnych sposobów na to, aby coś ciekawego móc ugotować, można się dopatrzeć całe setki. Jest w nich praktycznie wszystko, co nas w jakiś sposób interesuje, jak i zmienia nasze smaki, …