Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej

Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w XV wieku, w tym kraju znanych jest największa ilość przepisów kulinarnych z tym warzywem. Bardzo lubią szparagi Niemcy i Belgowie, a największymi producentami i eksporterami są Holandia i Włochy. Do Polski szparagi dotarły w XVIII wieku i od razu przyjęły się na stołach najbogatszych. Najdelikatniejsze są szparagi białe, trzeba je jednak obrać z wierzchniej włóknistej skórki. Szparagi zielone są mniej delikatne, ale nie trzeba ich obierać. Wszystkie zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i witaminy C i B. Są nisko kaloryczne, dlatego można spożywać ich duże ilości, niestety, świeże tylko raz w roku – w maju. Szparagi nadadzą wyjątkowy i wykwintny charakter każdej potrawie. Zwykły omlet będzie iście królewskim daniem, jeżeli zapieczemy w nim szparagi. Przystawka z delikatnych szparagów z sosem holenderskim będzie znakomitym rozpoczęciem obiadu. Szparagi polane tartą bułką z masłem mogą być wręcz samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do głównego posiłku. Spróbujmy w najbliższym maju odkryć swój własny sposób na te wspaniałe warzywo.

Comments are closed.

W temacie
  • Najwyższy czas przestać oglądać a zacząć działać
    Powstaję coraz więcej programów na temat kuchni. Ludzie lubią oglądać pracę innych, gorzej z własnym wkładem. Trudno powiedzieć, czy jest to wina tylko obserwatora. Warto zauważyć, że telewizja stara sie …
  • Kuchnia obiektów gastronomicznych w małych miastach
    Małe miasteczka w Polsce są ciche, spokojne i urokliwe. W przeciwieństwie do dużych aglomeracji miejskich można w nich wypoczywać. Jednak do odpoczynku Konieczna jest odpowiednia baza hotelowa i gastronomiczna. Przyjezdni, …