Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej

Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w XV wieku, w tym kraju znanych jest największa ilość przepisów kulinarnych z tym warzywem. Bardzo lubią szparagi Niemcy i Belgowie, a największymi producentami i eksporterami są Holandia i Włochy. Do Polski szparagi dotarły w XVIII wieku i od razu przyjęły się na stołach najbogatszych. Najdelikatniejsze są szparagi białe, trzeba je jednak obrać z wierzchniej włóknistej skórki. Szparagi zielone są mniej delikatne, ale nie trzeba ich obierać. Wszystkie zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i witaminy C i B. Są nisko kaloryczne, dlatego można spożywać ich duże ilości, niestety, świeże tylko raz w roku – w maju. Szparagi nadadzą wyjątkowy i wykwintny charakter każdej potrawie. Zwykły omlet będzie iście królewskim daniem, jeżeli zapieczemy w nim szparagi. Przystawka z delikatnych szparagów z sosem holenderskim będzie znakomitym rozpoczęciem obiadu. Szparagi polane tartą bułką z masłem mogą być wręcz samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do głównego posiłku. Spróbujmy w najbliższym maju odkryć swój własny sposób na te wspaniałe warzywo.

Comments are closed.

W temacie
  • Smaki świataSmaki świata
    Jeszcze nie tak dawno temu w sklepach nie było takiego wyboru przypraw jak dzisiaj. Wręcz przeciwnie. Dostępne były tylko i wyłącznie sól i pieprz. Obecnie przypraw jest mnóstwo. Praktycznie do …
  • Kulinaria i gastronomiaKulinaria i gastronomia
    Gastronomia, jest wręcz podstawą, co do tego, aby móc stworzyć najbardziej warte uwagi dodatki. W naszym życiu, ważne są różne posiłki, należy się tylko do nich przygotować, aby serwowanie różnych …