Jak przygotować wykwintny posiłek ze szparagami w roli głównej

Szparagi, uważane za bardzo szlachetne, królewskie warzywa, są w Polsce mało powszechne. Tymczasem, już w minionych wiekach, to warzywo gościło na królewskich stołach. We Francji szparagi znane były już w XV wieku, w tym kraju znanych jest największa ilość przepisów kulinarnych z tym warzywem. Bardzo lubią szparagi Niemcy i Belgowie, a największymi producentami i eksporterami są Holandia i Włochy. Do Polski szparagi dotarły w XVIII wieku i od razu przyjęły się na stołach najbogatszych. Najdelikatniejsze są szparagi białe, trzeba je jednak obrać z wierzchniej włóknistej skórki. Szparagi zielone są mniej delikatne, ale nie trzeba ich obierać. Wszystkie zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i witaminy C i B. Są nisko kaloryczne, dlatego można spożywać ich duże ilości, niestety, świeże tylko raz w roku – w maju. Szparagi nadadzą wyjątkowy i wykwintny charakter każdej potrawie. Zwykły omlet będzie iście królewskim daniem, jeżeli zapieczemy w nim szparagi. Przystawka z delikatnych szparagów z sosem holenderskim będzie znakomitym rozpoczęciem obiadu. Szparagi polane tartą bułką z masłem mogą być wręcz samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do głównego posiłku. Spróbujmy w najbliższym maju odkryć swój własny sposób na te wspaniałe warzywo.

Comments are closed.

W temacie
  • Gotowanie posiłków na parze
    Istnieje szereg różnorodnych form gotowania posiłków. Naukowy oraz dietetycy poszukują coraz to nowszych rozwiązań w zakresie administrowania produktami spożywczymi tak, żeby dostarczały nam wystarczającej ilości niezbędnych wartości odżywczych. Jednym w …
  • Smaki i aromaty
    Jest wiele rzeczy, czynników i przedmiotów jakie wpływają na nasze samopoczucie. Często zdarza się, że na widok drugiej osoby czujemy się znacznie lepiej, uśmiech sam wskakuje na twarz, a gdy …