Jak długo pasteryzować przetwory na zimę

Jeszcze nie tak dawno we wszystkich niemal polskich domach żywe były tradycje samodzielnego przygotowywania wszelkich przetworów na zimę, samodzielnie robione były kompoty, dżemy, galaretki, kapusta kiszona, kiszone ogórki czy buraczki składowane do słoików, a z wielkim apetytem jadane zimą. Jednak od jakiegoś czasu coraz mniej ludzi przygotowuje samodzielnie przetwory na zimę, idziemy w tej dziedzinie w stronę krajów zachodnich, nie robimy przetworów z dwóch przyczyn: brakuje na to czasu, a ponadto wszystko jest do kupienia w supermarketach. Jednak te gotowe przetwory nigdy nie umywają się do wykonanych domowym sposobem, pasteryzowanych, gdzie nie ma konserwantów, natomiast wiemy dokładnie, co tam wkładamy do słoików. Istotnym elementem przygotowania przetworów jest czas ich pasteryzowania, a konieczne jest ono do tego, aby słoiki dobrze się zamknęły i można było przez długi okres czasu przechowywać przyrządzone produkty. Czas pasteryzacji zależy od tego, jaki produkt przygotowujemy – dłużej będziemy na przykład pasteryzować buraczki złożone w słoiku niż surówki wieloskładnikowe marynować lub ogórki konserwowe, bo nie mogą one się przecież ugotować.

Comments are closed.

W temacie
  • Lampy zewnętrzne led
    Czy warto zainwestować w lampy zewnętrzne led?. Jeśli podjęliśmy tak ważną decyzję, jaką jest budowa domu, z pewnością stanie przed nami milion kolejnych – mniejszych czy większych – decyzji do …
  • Bez odpowiedniego jedzenia narażasz się na anemię
    Osoby, które nie dostarczają swojemu organizmowi codziennie określonej dawki kalorii oraz związków odżywczych skazują swój organizm na funkcjonowaniu na granicy swoich możliwości. Jest to bardzo niebezpieczna sprawa, która prędzej czy …