Jak długo pasteryzować przetwory na zimę

Jeszcze nie tak dawno we wszystkich niemal polskich domach żywe były tradycje samodzielnego przygotowywania wszelkich przetworów na zimę, samodzielnie robione były kompoty, dżemy, galaretki, kapusta kiszona, kiszone ogórki czy buraczki składowane do słoików, a z wielkim apetytem jadane zimą. Jednak od jakiegoś czasu coraz mniej ludzi przygotowuje samodzielnie przetwory na zimę, idziemy w tej dziedzinie w stronę krajów zachodnich, nie robimy przetworów z dwóch przyczyn: brakuje na to czasu, a ponadto wszystko jest do kupienia w supermarketach. Jednak te gotowe przetwory nigdy nie umywają się do wykonanych domowym sposobem, pasteryzowanych, gdzie nie ma konserwantów, natomiast wiemy dokładnie, co tam wkładamy do słoików. Istotnym elementem przygotowania przetworów jest czas ich pasteryzowania, a konieczne jest ono do tego, aby słoiki dobrze się zamknęły i można było przez długi okres czasu przechowywać przyrządzone produkty. Czas pasteryzacji zależy od tego, jaki produkt przygotowujemy – dłużej będziemy na przykład pasteryzować buraczki złożone w słoiku niż surówki wieloskładnikowe marynować lub ogórki konserwowe, bo nie mogą one się przecież ugotować.

Comments are closed.

W temacie
  • Kardigan damski xxl
    Gdzie można zakupić kardigan damski xxl?. Wprawdzie branża odzieżowa jest bardzo rozwinięta i w każdym większym mieście znaleźć możemy liczne sklepy odzieżowe, panie o większych rozmiarach nierzadko mają problem, żeby …
  • Pasztet strasburski
    Pasztet strasburski to również bardzo charakterystyczny element kuchni francuskiej. Jest to potrawa, która budzi w dzisiejszych czasach wiele kontrowersji, głównie wśród obrońców praw zwierząt. Pasztet ten jest produkowany z silnie …