Jak długo pasteryzować przetwory na zimę

Jeszcze nie tak dawno we wszystkich niemal polskich domach żywe były tradycje samodzielnego przygotowywania wszelkich przetworów na zimę, samodzielnie robione były kompoty, dżemy, galaretki, kapusta kiszona, kiszone ogórki czy buraczki składowane do słoików, a z wielkim apetytem jadane zimą. Jednak od jakiegoś czasu coraz mniej ludzi przygotowuje samodzielnie przetwory na zimę, idziemy w tej dziedzinie w stronę krajów zachodnich, nie robimy przetworów z dwóch przyczyn: brakuje na to czasu, a ponadto wszystko jest do kupienia w supermarketach. Jednak te gotowe przetwory nigdy nie umywają się do wykonanych domowym sposobem, pasteryzowanych, gdzie nie ma konserwantów, natomiast wiemy dokładnie, co tam wkładamy do słoików. Istotnym elementem przygotowania przetworów jest czas ich pasteryzowania, a konieczne jest ono do tego, aby słoiki dobrze się zamknęły i można było przez długi okres czasu przechowywać przyrządzone produkty. Czas pasteryzacji zależy od tego, jaki produkt przygotowujemy – dłużej będziemy na przykład pasteryzować buraczki złożone w słoiku niż surówki wieloskładnikowe marynować lub ogórki konserwowe, bo nie mogą one się przecież ugotować.

Comments are closed.

W temacie
  • Martha Stewart – pierwsza gospodyni domowa w AmeryceMartha Stewart – pierwsza gospodyni domowa w Ameryce
    Ta Amerykanka polskiego pochodzenia jest wzorem do naśladowania dla setek tysięcy amerykańskich kobiet, głównie gospodyń domowych. Kreatorka domowego ogniska i domowej kuchni. Jej książki zawierające porady, przykłady, przepisy kulinarne rozchodzą …
  • Zbawcze parowaryZbawcze parowary
    Sporo osób w dzisiejszych czasach szuka dla siebie takich elementów dzięki, którym będą mogli naprawdę dobrze i zdrowo jeść. Nie lubimy już tak bardzo potraw, które tak naprawdę nie miały …