Góry to nie tylko narty, ale i kuchnia

Jadąc na urlop w góry, każdy myśli już o smakołykach, które można dostać tylko tutaj, a nie gdzie indziej. Czyli w góry ciągnie nas nie tylko fakt, że można pojeździć na nartach czy desce, ale również fakt, że potem można się zatrzymać w góralskich schroniskach, karczmach czy restauracjach, aby tych smakołyków spróbować. Podstawą kuchni góralskiej jest kiszona kapusta, ziemniaki owcze sery: oscypek, bryndza i bundzu. Oczywiście najbardziej charakterystycznym i znanym nie tylko w Polsce serem owczym jest oscypek. Jak kiszona kapusta to w związku z tym kwaśnica, o której nawet się śpiewa piosenki. Jest to zupa z kiszonej kapusty, w której są jeszcze ziemniaki i mięso. Inna zupą górali jest czośnianka – z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty. Niezrozumiałą nazwą jest barszcz biały na żentycy, z czego żentyca jest serwatka z mleka owczego. W tym góralskim barszczu znajdziemy kiełbasę z baraniny. Placki z ziemniaków i mąki pieczone to moskole, czasami są podawane zamiast chleba. Oczywiście wszyscy wiedza co to jest herbata po zbójnicku. Wszystkich góralskich smakołyków nie uda się wymienić, po prostu trzeba przyjechać i spróbować.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia i smaki dla odważnychKuchnia i smaki dla odważnych
    Jest teoria, że każdy z nas ma w sobie żyłkę hazardzisty. Każdy potrzebuje czasem zastrzyku adrenaliny czy też poczucia, że zrobił coś wyjątkowego. Część z osób mających świadomość swej ciemnej …
  • Danie rybneDanie rybne
    Dania rybne są bardzo charakterystyczne w smaku. Na pewno każdy doskonale wie, w jaki sposób smakuje taka ryba. Rzadko, kiedy jada się ryby, a powinno się je jeść przynajmniej dwa …