Glutaminian sodu

Kupując w sklepie różne sosy czy gotowe dania nie zwracamy uwagi na ich skład, jednak w większości pojawia się w nich glutaminian sodu. Warto zastanowić się, czym tak naprawdę jest ten magiczny składnik, który został rozpowszechniony na taką skalę. Fachowa nazwa brzmi sól sodowa kwasu glutaminowego, oznaczono ją symbolem E621. Już od prawie 90 lat stosowana jest powszechnie w gastronomii do wzmacniania smaku i zapachu potraw. Wcześniej mocny smak można było uzyskać tylko w procesie długiej obróbki termicznej danego produktu, obecnie wystarczy tylko dodać glutaminian sodu. Nie jest to uznawany za substancję szkodliwą, jednak coraz więcej osób zaczyna mieć uczulenie związane z nadmiernym jej spożyciem. Mogą wystąpić wówczas różne objawy: opuchnięcia przewodu pokarmowego, zawroty głowy, pocenie się czy nawet zaburzenie pracy serca. Wielu naukowców uważa, że glutaminian sodu ma bardzo duży wpływ na właściwe działanie naszego układu nerwowego. Działa na niego w sposób podobny do narkotyku i stymuluje do większego apetytu. Może wywoływać stan łaknienia podobny do głodu narkotykowego. Badania na szczurach pokazały, że jego nadmierne spożywanie może w skrajnych przypadkach prowadzić do zniszczenia komórek mózgowych. Należy więc ograniczyć kupowanie produktów zawierających tę substancję. Zacznijmy sami dobierać sobie przyprawy bez sztucznych ulepszaczy.

Comments are closed.

W temacie
  • Żywienie w warunkach polowychŻywienie w warunkach polowych
    Od bardzo dawno ludzie lubili swój wolny czas spędzić podczas obozów, pieszych wycieczek lub innych form takiego wypoczynku. Oczywiście, podczas takich wypraw także trzeba jeść, w związku z czym powstała …
  • Wpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnejWpływ telewizji na rozwój sztuki kulinarnej
    Wszelkie programy telewizyjne o tematyce gastronomicznej, kulinarnej cieszą się dużą oglądalnością. Na przeciw tym zainteresowaniom telewidzów wyszła jedna ze stacji telewizyjnych, która od rana do nocy serwuje programy kulinarne z …