Glutaminian sodu

Kupując w sklepie różne sosy czy gotowe dania nie zwracamy uwagi na ich skład, jednak w większości pojawia się w nich glutaminian sodu. Warto zastanowić się, czym tak naprawdę jest ten magiczny składnik, który został rozpowszechniony na taką skalę. Fachowa nazwa brzmi sól sodowa kwasu glutaminowego, oznaczono ją symbolem E621. Już od prawie 90 lat stosowana jest powszechnie w gastronomii do wzmacniania smaku i zapachu potraw. Wcześniej mocny smak można było uzyskać tylko w procesie długiej obróbki termicznej danego produktu, obecnie wystarczy tylko dodać glutaminian sodu. Nie jest to uznawany za substancję szkodliwą, jednak coraz więcej osób zaczyna mieć uczulenie związane z nadmiernym jej spożyciem. Mogą wystąpić wówczas różne objawy: opuchnięcia przewodu pokarmowego, zawroty głowy, pocenie się czy nawet zaburzenie pracy serca. Wielu naukowców uważa, że glutaminian sodu ma bardzo duży wpływ na właściwe działanie naszego układu nerwowego. Działa na niego w sposób podobny do narkotyku i stymuluje do większego apetytu. Może wywoływać stan łaknienia podobny do głodu narkotykowego. Badania na szczurach pokazały, że jego nadmierne spożywanie może w skrajnych przypadkach prowadzić do zniszczenia komórek mózgowych. Należy więc ograniczyć kupowanie produktów zawierających tę substancję. Zacznijmy sami dobierać sobie przyprawy bez sztucznych ulepszaczy.

Comments are closed.

W temacie
  • Świąteczna kuchnia mieszana
    Migracja ludzi nigdy nie ustała i nigdy nie ustanie. Przemieszczamy się dalej bądź bliżej ale za każdym razem doprowadzamy do zmieszania poszczególnych tradycji, kultur a także i nawyków w kuchni. …
  • Letnie posiłki
    Na lato najlepsze są posiłki, które są przygotowywane z najzdrowszych oraz jak najbardziej naturalnych składników. Mowa oczywiście o warzywach. Kupne z supermarketu na pewno nie są tak bogate pod względem …