Co da się zrobić z mleka

Jednym z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych z pewnością jest mleko. Znajduje ono zastosowanie w kuchni jako samodzielny produkt, przeznaczony do picia, jest też składnikiem wielu ciast i placków, deserów i lodów. Popularna jest też zupa mleczna, sporządzana z niego z dodatkiem klusek lub kaszki manny. Oprócz tego, codziennie spożywamy wiele produktów wytworzonych przede wszystkim z mleka, takich jak różne sery (białe, żółte, pleśniowe, topione, smażone), jogurty, kefiry, maślanki czy śmietany. Znanym zastosowaniem mleka jest także użycie go przy produkcji masła, powszechnie używanego przez wszystkich do smarowania pieczywa i innych zastosowań. Często spotyka się też rozmaite napoje mleczne, koktajle sporządzane na jego bazie, a nawet drinki alkoholowe. Na powyżej przytoczonych przykładach widać więc wyraźnie, jaką rolę w sztuce kulinarnej pełni mleko i wszystkie jego przetwory, bez których nie sposób byłoby wyobrazić sobie kuchni jakiegokolwiek kraju. Mleko pochodzić może od krowy, owcy lub kozy.

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchenne odmiany
    Zmiana sposobu przygotowywania niektórych posiłków jest na pewno odpowiednim połączeniem. Bywa, że kobiety stosują zmianę przypraw, ziół, czy może niektórych składników w swych sprawdzonych przepisach, aby nieco odświeżyć smak i …
  • Gotujące nowoczesne społeczeństwa
    Nowe społeczeństwa rozwijają się dzisiaj w tempie błyskawicznym i wykorzystują nowoczesne media a zwłaszcza Internet do dzielenia się swoimi pomysłami i koncepcjami nowoczesnego życia. Bycie nowoczesnym w dzisiejszym świecie oznacza …