Co da się zrobić z mleka

Jednym z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych z pewnością jest mleko. Znajduje ono zastosowanie w kuchni jako samodzielny produkt, przeznaczony do picia, jest też składnikiem wielu ciast i placków, deserów i lodów. Popularna jest też zupa mleczna, sporządzana z niego z dodatkiem klusek lub kaszki manny. Oprócz tego, codziennie spożywamy wiele produktów wytworzonych przede wszystkim z mleka, takich jak różne sery (białe, żółte, pleśniowe, topione, smażone), jogurty, kefiry, maślanki czy śmietany. Znanym zastosowaniem mleka jest także użycie go przy produkcji masła, powszechnie używanego przez wszystkich do smarowania pieczywa i innych zastosowań. Często spotyka się też rozmaite napoje mleczne, koktajle sporządzane na jego bazie, a nawet drinki alkoholowe. Na powyżej przytoczonych przykładach widać więc wyraźnie, jaką rolę w sztuce kulinarnej pełni mleko i wszystkie jego przetwory, bez których nie sposób byłoby wyobrazić sobie kuchni jakiegokolwiek kraju. Mleko pochodzić może od krowy, owcy lub kozy.

Comments are closed.

W temacie
  • Prawdziwa włoska lasagnePrawdziwa włoska lasagne
    Lasagne to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw, pochodząca z regionu Toskanii. Czym jest i jak ją dobrze przyrządzić? Oto podstawowe zasady powiązane bezpośrednio z tym tematem. Podstawą każdej latanii jest …
  • Wybór kuchni, czyli co warto jeśćWybór kuchni, czyli co warto jeść
    Kuchnie z różnych regionów świata są bardzo różnie oceniane, jeśli chodzi o kwestie zdrowotne, czy łatwość przygotowywania potraw. Wybór rodzaju kuchni w znacznym stopniu zależy od naszych gustów. Musimy zdawać …