Co da się zrobić z mleka

Jednym z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych z pewnością jest mleko. Znajduje ono zastosowanie w kuchni jako samodzielny produkt, przeznaczony do picia, jest też składnikiem wielu ciast i placków, deserów i lodów. Popularna jest też zupa mleczna, sporządzana z niego z dodatkiem klusek lub kaszki manny. Oprócz tego, codziennie spożywamy wiele produktów wytworzonych przede wszystkim z mleka, takich jak różne sery (białe, żółte, pleśniowe, topione, smażone), jogurty, kefiry, maślanki czy śmietany. Znanym zastosowaniem mleka jest także użycie go przy produkcji masła, powszechnie używanego przez wszystkich do smarowania pieczywa i innych zastosowań. Często spotyka się też rozmaite napoje mleczne, koktajle sporządzane na jego bazie, a nawet drinki alkoholowe. Na powyżej przytoczonych przykładach widać więc wyraźnie, jaką rolę w sztuce kulinarnej pełni mleko i wszystkie jego przetwory, bez których nie sposób byłoby wyobrazić sobie kuchni jakiegokolwiek kraju. Mleko pochodzić może od krowy, owcy lub kozy.

Comments are closed.

W temacie
  • Studenci coraz częściej gotują samodzielnieStudenci coraz częściej gotują samodzielnie
    W dzisiejszych czasach, gdzie studentów jest w naszym kraju coraz więcej, zmieniają się także ich nawyki, zwłaszcza te żywieniowe. Jeszcze kilka lat temu większość studentów kształcących się w dużych miastach …
  • Owoce i warzywaOwoce i warzywa
    Owoce i warzywa to doskonałe składniki codziennego jadłospisu. Powinno się je jeść w jak największych ilościach, na pewno większych niż standardowo wykorzystujemy. Jesteśmy przyzwyczajeni do sezonowych fascynacji owocami i niektórymi …