Cebulka z keczupem i szynką

Mało kto zna ten przepis. Wydaje się abstrakcyjny, lecz przygotowane danie jest bardzo smaczne. Należy przygotować około czterech cebul, siedem plasterków szynki i ulubiony keczup. Na desce kroimy cebulę w plasterki, a następnie przygotowujemy patelnię. Tu już zależy od uznania kucharza – można wszystko smażyć na oleju lub smalcu. Osobiście polecam na oleju roślinnym. Należy podgrzać patelnię do wysokiej temperatury, a następnie umieścić na niej cebulę i przykryć pokrywką. Podczas duszenia cebuli należy zabrać się do krojenia szynki. Swoją ulubioną kroimy również w plasterki, które dzielimy na połowę. W międzyczasie sprawdzamy stan cebuli, którą starannie mieszamy. Kiedy zaczyna robić się miękka – to jest znak, że należy dodać szynki. Wszystko razem dusimy i co około dwadzieścia sekund mieszamy. Należy manewrować kurkami od ognia, aby nie przypalić cebuli. Szynka zmieniając barwę na ciemniejszą daje nam znać, iż czas dodać keczup. Tego nie żałujemy, należy bardzo dużo wlać i cały czas mieszać na patelni. Z sosem mieszamy około trzydzieści sekund, po czym całą zawartość zsuwamy na talerz lub kilka. Do dania najlepiej ukroić kilka kromek chleba. Uwaga! Bardzo syty posiłek. Na początku polecam zrobić połowę z podanych instrukcji w przepisie lub zaprosić członka rodziny do stołu. Można eksperymentować z proporcjami składników. Smacznego!

Comments are closed.

W temacie
  • Kuchnia węgierska  – najpopularniejsze potrawyKuchnia węgierska – najpopularniejsze potrawy
    Kuchnie środkowoeuropejskie nie zdobyły na świecie zbyt dużej popularności. Wśród tych wyjątków, którym się to udało i cieszą się sporym uznaniem poza granicami państw, w jakich powstały, wymienić zaś można …
  • Nowoczesna kuchnia, czyli kulinarne możliwościNowoczesna kuchnia, czyli kulinarne możliwości
    Dzisiejszy świat niesie nam wiele możliwości na to, aby odżywiać się w sposób ciekawy, ale smakowity, wielką popularnością zaczynają cieszyć się smaki orientalne i mniej znane w naszym kraju, kuchnia …