Cebulka z keczupem i szynką

Mało kto zna ten przepis. Wydaje się abstrakcyjny, lecz przygotowane danie jest bardzo smaczne. Należy przygotować około czterech cebul, siedem plasterków szynki i ulubiony keczup. Na desce kroimy cebulę w plasterki, a następnie przygotowujemy patelnię. Tu już zależy od uznania kucharza – można wszystko smażyć na oleju lub smalcu. Osobiście polecam na oleju roślinnym. Należy podgrzać patelnię do wysokiej temperatury, a następnie umieścić na niej cebulę i przykryć pokrywką. Podczas duszenia cebuli należy zabrać się do krojenia szynki. Swoją ulubioną kroimy również w plasterki, które dzielimy na połowę. W międzyczasie sprawdzamy stan cebuli, którą starannie mieszamy. Kiedy zaczyna robić się miękka – to jest znak, że należy dodać szynki. Wszystko razem dusimy i co około dwadzieścia sekund mieszamy. Należy manewrować kurkami od ognia, aby nie przypalić cebuli. Szynka zmieniając barwę na ciemniejszą daje nam znać, iż czas dodać keczup. Tego nie żałujemy, należy bardzo dużo wlać i cały czas mieszać na patelni. Z sosem mieszamy około trzydzieści sekund, po czym całą zawartość zsuwamy na talerz lub kilka. Do dania najlepiej ukroić kilka kromek chleba. Uwaga! Bardzo syty posiłek. Na początku polecam zrobić połowę z podanych instrukcji w przepisie lub zaprosić członka rodziny do stołu. Można eksperymentować z proporcjami składników. Smacznego!

Comments are closed.

W temacie
  • Pomoce domowe to dobry pomysł
    Nowoczesne czasy, rozwój to co naturalne zaczynają zastępować maszyny. Szczególnie zauważone jest to w świecie kuchni, gdzie praktycznie wszystko może zrobić maszyna. Dawniej najefektowniejsze były ręce, teraz wystarczy wszystkie składniki …
  • Kuchenne odmiany
    Zmiana sposobu przygotowywania niektórych posiłków jest na pewno odpowiednim połączeniem. Bywa, że kobiety stosują zmianę przypraw, ziół, czy może niektórych składników w swych sprawdzonych przepisach, aby nieco odświeżyć smak i …