Aby pieczeń nie była zbyt sucha

W naszej kuchni bardzo dużą popularnością cieszą się pieczenie mięsne, często są przyrządzane w domu, według receptur naszych babć. Samodzielne przygotowywanie takich pieczeni jest tym bardziej uzasadnione, że wędliny tego rodzaju dostępne najczęściej w handlu, w tym w dużych supermarketach, wykonywane są w takiej technologii, gdzie jest bardzo dużo dodatków typu białko, hydrolizat białkowy, produkty sojowe, polepszacze smaku i zapachu oraz liczne konserwanty. Często w takiej szynce kupionej w supermarkecie, oczywiście w cenie promocyjnej, jest więcej wszystkich innych składników niż prawdziwego mięsa, natomiast szynka czy polędwica upieczona w domu składa się w 100 procentach z mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków. Aby taka pieczeń nie była sucha, warto jest zastosować kilka podstawowych czynności przy jej przyrządzaniu – pierwszym etapem będzie moczenie mięsa w solance, z udziałem saletry – mięso będzie wtedy miało ładny różowy kolor. Kolejna czynność to podsmażenie miesza ze wszystkich stron, na mocno rozgrzanej patelni. Potem pozostaje jeszcze upieczenie mięsa, z dodatkiem przypraw, w tak zwanym rękawie lub w brytfannie.

Comments are closed.

W temacie
  • Suplementy omega 3
    Ważny składnik diety. Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wiele substancji. Niektóre z nich wytwarza sam, inne z kolei trzeba dostarczać sobie z pożywieniem. Dotyczy to na przykład kwasów tłuszczowych …
  • Smaki i aromaty
    Jest wiele rzeczy, czynników i przedmiotów jakie wpływają na nasze samopoczucie. Często zdarza się, że na widok drugiej osoby czujemy się znacznie lepiej, uśmiech sam wskakuje na twarz, a gdy …