Aby pieczeń nie była zbyt sucha

W naszej kuchni bardzo dużą popularnością cieszą się pieczenie mięsne, często są przyrządzane w domu, według receptur naszych babć. Samodzielne przygotowywanie takich pieczeni jest tym bardziej uzasadnione, że wędliny tego rodzaju dostępne najczęściej w handlu, w tym w dużych supermarketach, wykonywane są w takiej technologii, gdzie jest bardzo dużo dodatków typu białko, hydrolizat białkowy, produkty sojowe, polepszacze smaku i zapachu oraz liczne konserwanty. Często w takiej szynce kupionej w supermarkecie, oczywiście w cenie promocyjnej, jest więcej wszystkich innych składników niż prawdziwego mięsa, natomiast szynka czy polędwica upieczona w domu składa się w 100 procentach z mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków. Aby taka pieczeń nie była sucha, warto jest zastosować kilka podstawowych czynności przy jej przyrządzaniu – pierwszym etapem będzie moczenie mięsa w solance, z udziałem saletry – mięso będzie wtedy miało ładny różowy kolor. Kolejna czynność to podsmażenie miesza ze wszystkich stron, na mocno rozgrzanej patelni. Potem pozostaje jeszcze upieczenie mięsa, z dodatkiem przypraw, w tak zwanym rękawie lub w brytfannie.

Comments are closed.

W temacie
  • Różne rodzaje kuchniRóżne rodzaje kuchni
    Kuchnia jest dla nas dobrym pomysłem, z którego można korzystać każdego dnia. Czasami różne osoby, gotują w różny dla siebie sposób. Są one jak najbardziej w licznych przypadkach zainteresowane wszystkim, …
  • Kulinarne możliwościKulinarne możliwości
    Nowoczesny świat niesie każdemu z nas wiele możliwości, kuchnia i gotowanie stają się ciekawym pomysłem na spędzenie czasu z najbliższymi a także na zdobywanie nowych doświadczeń i umiejętności. Odpowiednia dieta …