Aby pieczeń nie była zbyt sucha

W naszej kuchni bardzo dużą popularnością cieszą się pieczenie mięsne, często są przyrządzane w domu, według receptur naszych babć. Samodzielne przygotowywanie takich pieczeni jest tym bardziej uzasadnione, że wędliny tego rodzaju dostępne najczęściej w handlu, w tym w dużych supermarketach, wykonywane są w takiej technologii, gdzie jest bardzo dużo dodatków typu białko, hydrolizat białkowy, produkty sojowe, polepszacze smaku i zapachu oraz liczne konserwanty. Często w takiej szynce kupionej w supermarkecie, oczywiście w cenie promocyjnej, jest więcej wszystkich innych składników niż prawdziwego mięsa, natomiast szynka czy polędwica upieczona w domu składa się w 100 procentach z mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków. Aby taka pieczeń nie była sucha, warto jest zastosować kilka podstawowych czynności przy jej przyrządzaniu – pierwszym etapem będzie moczenie mięsa w solance, z udziałem saletry – mięso będzie wtedy miało ładny różowy kolor. Kolejna czynność to podsmażenie miesza ze wszystkich stron, na mocno rozgrzanej patelni. Potem pozostaje jeszcze upieczenie mięsa, z dodatkiem przypraw, w tak zwanym rękawie lub w brytfannie.

Comments are closed.

W temacie
  • Obiady w restauracjachObiady w restauracjach
    Jadanie obiadów w różnego rodzaju knajpach, czy też restauracjach, nie jest codziennością przeciętnych ludzi. Jak najbardziej nadaje się dla biznesmenów, którzy każdego jednego dnia, starają się o to, aby móc …
  • Serwis ekspresów do kawy warszawaSerwis ekspresów do kawy warszawa
    Zepsuty ekspres do kawy? Nie naprawiaj go sam!. Twój ekspres do kawy nie ma łatwego życia, używany codziennie, czasem nawet kilka razy dziennie i napełniany niefiltrowaną wodą łatwo może się …