Aby pieczeń nie była zbyt sucha

W naszej kuchni bardzo dużą popularnością cieszą się pieczenie mięsne, często są przyrządzane w domu, według receptur naszych babć. Samodzielne przygotowywanie takich pieczeni jest tym bardziej uzasadnione, że wędliny tego rodzaju dostępne najczęściej w handlu, w tym w dużych supermarketach, wykonywane są w takiej technologii, gdzie jest bardzo dużo dodatków typu białko, hydrolizat białkowy, produkty sojowe, polepszacze smaku i zapachu oraz liczne konserwanty. Często w takiej szynce kupionej w supermarkecie, oczywiście w cenie promocyjnej, jest więcej wszystkich innych składników niż prawdziwego mięsa, natomiast szynka czy polędwica upieczona w domu składa się w 100 procentach z mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków. Aby taka pieczeń nie była sucha, warto jest zastosować kilka podstawowych czynności przy jej przyrządzaniu – pierwszym etapem będzie moczenie mięsa w solance, z udziałem saletry – mięso będzie wtedy miało ładny różowy kolor. Kolejna czynność to podsmażenie miesza ze wszystkich stron, na mocno rozgrzanej patelni. Potem pozostaje jeszcze upieczenie mięsa, z dodatkiem przypraw, w tak zwanym rękawie lub w brytfannie.

Comments are closed.

W temacie
  • Doskonałe przyprawy do kuchni francuskiejDoskonałe przyprawy do kuchni francuskiej
    Kuchnia francuska pełna jest wyjątkowych smaków, które zadowolą tak naprawdę każdego krytyka bez wyjątków. Jeśli więc zależy nam na tym, by osiągnąć naprawdę zadowalające efekty działania pod każdym względem, to …
  • Zioła w kuchniZioła w kuchni
    Przygotowanie różnorodnych potraw oraz dań wymaga nie tylko posiadania odpowiednich produktów podstawowych, ale także właściwego dopasowania ziół. To właśnie zioła sprawiają, że nasze wyroby tak pięknie pachną oraz tak różnorodnie …